Magyar tudós nemzetközi elismerése

2008. október 29., szerda, Magazin

Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökének munkásságát Willis E. Lamb-díjjal ismerték el.

A Nobel-díjas Willis E. Lamb fizikus tiszteletére alapított elismerést 1998 óta ítélik oda a lézertudományokban és a kvantumoptikában elért kimagasló eredményekért. Évente két-három tudóst tüntetnek ki. Kroó Norbert 2009 januárjában veheti át az elismerést az Utah állambeli Snowbirdben rendezett kvantumfizikai konferencián. ,,Ez egy nemzetközi díj, szakmai zsűri ítéli oda a lézerkutatásban és a kvantumelektronikában elért eredményekért. Most adják át 12. alkalommal a díjat, eddig harmincegy kutató részesült az elismerésben, a kitüntetettek között Nobel-díjasok is vannak. Az értesítés szerint a zsűri egyhangúlag ítélte oda a kísérleti kategóriában a díjat" ― mondta Kroó Norbert az MTI-nek. Hozzátette: ,,Azt a kevés időt, amit a szakmára tudtam fordítani, így ismerték el." Ez év januárjában Kroó Norbert meghívott előadóként vett részt a kvantumfizikai konferencián Snowbirdben. Jövőre viszont vitaindító (keynote) előadást tart a konferencia plenáris tanácskozásán, s ahhoz kapcsolódóan szekcióülést is szervezhet hét kutató részvételével. ,,Többek közt két fiatal munkatársamat viszem magammal, akiket most bevezethetek ebbe a közösségbe" ― tette hozzá a fizikus.

Mint Kroó Norbert elmondta, a közelmúltban egy másik szakmai elismerésben is részesült: szeptember 25-én díszdoktorává avatta a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet (Oroszország), amelynek 1968 és 1971 között az igazgatóhelyettese, majd néhány évig Tudományos Tanácsának tagja volt. Kroó Norbert kutatási területe a szilárdtest-fizika, optika és neutronfizika. Kétszáznál több tudományos dolgozata s több mint negyven szabadalma van. Kroó Norbert munkásságát Akadémiai Díjjal (1970), Gyulai Zoltán-díjjal (1971), Pázmány Péter-díjjal (1995), Alexander von Humboldt-díjjal (1996) ismerték el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-29: Közélet - Mózes László:

Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? (Balázs István: egy várost az életforma határoz meg)

Egy város olyanná válik, amilyennek elképzelik. Csak hát a lehetőségek és az ötletek mellé felsorakoznak az érdekek is, s általában ezek is alakítanak a városképen.
2008-10-29: Magazin - x:

Bálint Ágnes (1922—2008)

Egy nappal 86. születésnapját követően, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes József Attila-díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója.