Szlovák sortűzAz MKP visszautasítja a vádakat

2008. november 1., szombat, Világfigyelő

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetői visszautasítják a szlovák miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic megállapításait, aki tegnap a szlovák parlamentben elhangzott jelentésében azzal vádolta meg az MKP képviselőit, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) résztvevőiként részesei lettek Magyarország Szlovákia belügyeibe való beavatkozásának.

Csáky Pál, az MKP elnöke Caplovic parlamenti jelentését sajnálatos bohózatnak, egyes szlovák politikusok frusztráltságát bizonyító tünetnek nevezte, és kijelentette: az MKP képviselői a továbbiakban is részt vesznek a KMKF fórumain, mert abban semmi törvényellenes, semmi kivetnivaló nincs. Ha Dusan Caplovicnak vagy bármelyik szlovák képviselőnek, kormánytagnak valami gondja van a KMKF intézményével, akkor ezt a megfelelő udvariassággal, megfelelő párbeszéd keretében tisztázza a magyar Országgyűléssel ― mondta a sajtótájékoztatón Csáky, és emlékeztetett: az unión belül legalább tuctnyi országnak van a KMKF-hez hasonló tanácsadó testülete.

A szlovák parlamentben folytatódik a 2006 őszén elkezdődött ízléstelen játszma ― nyilatkozta Csáky arra utalva, hogy Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) 2006. szeptember 20-án parlamenti határozatban erősíttette meg a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat. Utalt arra is, hogy két héttel a dekrétumok újraszentesítése után Robert Fico kormányfő kitoloncolással fenyegette meg Sólyom László magyar államfőt azért, ami a magyar beszédéért Nyitrán megvert Malina Hedviggel történt. ,,Mindezt azért kell felidéznem, mert Caplovic úr vádbeszéde után Pavol Paska házelnök, a KMKF-részvételünk ellen készülő parlamenti határozat szövegtervezetét ismertetve arra utaló intelmeket hangoztatott, hogy a schengeni rendszer bevezetésével a határok nem szűntek meg." Csáky szóhasználata szerint ez egy posztschengeni sokk: azt üzenik, hogy a határok nem szűntek meg, és Szlovákiában ők az urak.

Csáky úgy ítéli meg, hogy a házelnök a szlovákiai magyarság kettős identitását kérdőjelezte meg. Emlékeztetett: az MKP a mindenkori szlovák parlament egyetlen pártja, amely más pártokkal ellentétben soha nem szavazott meg alkotmányellenes törvényt. ,,A magunk részéről ez a jövőben is így lesz. Ajánlatos azonban, ha szlovák képviselőtársaink tudomásul veszik: a nemzeti, nyelvi, kulturális, történelmi hovatartozásunkat illető kötődéseinkből jottányit sem engedünk. Ugyanolyan magyarok vagyunk, mint a budapesti, pécsi, szegedi magyarok. Ez akkor is így van és így lesz, ha a szlovák társadalomnak a jelenlegi kormánykoalíció mögé felsorakozó része nemzetállamot építő asszimilációs törekvései nyomán mást várnak el tőlünk" ― fogalmazott Csáky.

Ugyanakkor arra a biztató körülményre is emlékeztetett, hogy Caplovic jelentését csak a szlovák honatyák egyharmada hallgatta meg, s azok jelentős része az MKP-t védelmezte. ,,Csak éppen az a szomorú, hogy a szlovák politika rossz szellemével, a Slota-féle SNS-szel Robert Fico pártja, a Smer-SD éppen abban versenyez, hogy melyikük tud magyarellenesebbet és ostobábbat mondani."

Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke kijelentette: ,,A szlovák parlament szokásrendjéhez képest nem hagyományok nélküli, ellenben az európai politika szempontjából különösképpen furcsa nap volt ez a péntek. A szlovák parlament magyar képviselőit ugyanis azért vették sortűz alá, mert a senki más által el nem vitatott szabadságjogaink értelmében kapcsolatot tartunk a magyar Országgyűlés képviselőivel, és a KMKF égisze alatt más, nem magyarországi magyar képviselőkkel bátorkodunk találkozni. Márpedig mi a KMKF munkájában a jövőben is, akkor is részt veszünk, ha a jövő héten megvitatásra kerülő, ellenünk szóló határozattervezetben a szlovák parlamenten belüli törvényes magatartást kérik rajtunk számon. Indoklásunk kézenfekvő: a szlovákiai magyar választók legitim képviselőiként eddig is, ezután is a szlovák parlament előtt letett eskünknek megfelelő, a szlovák alkotmányt és a törvényeket tisztelő magatartást tanúsítunk. Annál is inkább, mert ugyanez nem minden szlovák képviselőről mondható el. Ide sorolom azt is, amivel egyes szlovák képviselőtársaink ma is megpróbálkoztak" ― nyilatkozta Duray.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-11-01: Közélet - x:

Hobo és a Csavargók tízparancsolata

Közel tíz éve jelent meg a Hobo Blues Band Csavargók tízparancsolata című albuma, ennek továbbfejlesztett változata az idén márciusra egyéni előadássá érett.
2008-11-01: Világfigyelő - x:

Hetven éve született az első bécsi döntés

Hetven éve, 1938. november 2-án hozták meg az első bécsi döntést, amely visszajuttatta Magyarországnak a Felvidék Trianonban elcsatolt magyarlakta területeit.