Röviden

2008. november 1., szombat, Világfigyelő
A Fidesz szerint parlamenti ellenőrzés kell

Navracsics Tibor parlamenti ellenőrzést tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak biztosított hitelkerete felett. A politikus szerint valamilyen intézményes megoldást kell találni, hogy nyomon kövessék a pénzek lehívását. A Fidesz frakcióvezetője meglehetősen furcsa megoldásnak nevezte, hogy éppen 17 hónapig, vagyis 2010 márciusáig áll rendelkezésre az IMF hitelkerete, és utána nyilvánvalóan egy másik kormánynak kell visszafizetnie, amit ebből igénybe vettek.

Arra a kérdésre, hogy esetleg egy bizottság végezhetné-e ezt az ellenőrző munkát, Navracsics Tibor azt válaszolta, ez akár a költségvetési bizottság is lehet, de mindenképpen intézményes megoldást kell találni, mert hatalmas összegről van szó. Mint mondta, nem ismerik, hogy milyen célokra akarják igénybe venni a hitelt, nem tudják, ki jogosult a pénzek lehívására, a miniszterelnök egyedi döntéssel, vagy a pénzügyminiszterrel együtt, esetleg kormánydöntéssel határozhat-e erről.

Mint a harmadik világban...

A hitelfeltételek olyanok, mint egy harmadik világbeli ország esetében címmel foglalkozott a magyarországi belpolitikai és pénzügyi helyzettel a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Bevezetéjőben a szerző, Reinhard Olt emlékeztetett: nem egészen két héttel ezelőtt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke még arról beszélt, hogy Budapest nem kívánja felhasználni az Európai Központi Bank által felajánlott ötmilliárd eurós hitelkeretet. Magyarországnak most mégis igénybe kell vennie az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank húszmilliárd eurós hitelfelajánlását, hogy eleget tehessen fizetési kötelezettségeinek ― írta a lap, utalva arra, hogy a magyar kormánynak kötelezettséget kellett vállalnia mind az államháztartás konszolidálására, mind pedig szerkezeti reformok elindítására. A FAZ utalt arra, hogy mindezt a magyarok egyszer már átélték. A ’90-es évek közepén a költségvetési deficit ugyancsak fenyegető méreteket öltött, s a kormánynak ― amelyet akkor is a szocialisták alkottak ― meg kellett húznia a vészféket. Az akkori program sikeres volt, a legtöbb magyarnak azonban csökkent a jövedelme. Az újság szerint Gyurcsány most reformprogrammal próbálja biztosítani politikai túlélését. A lap úgy ítélte meg: nem rosszak a miniszterelnök esélyei arra, hogy tovább kormányozhasson. A pénzügyi válság miatt ugyanis mind a liberálisok, mind az MDF jelezte támogatását. Egyedül Orbán Viktor követeli továbbra is Gyurcsány lemondását ― írta Olt.

Megkoszorúzta Bocskai genfi szobrát

Tegnap, svájci látogatásának zárónapján Sólyom László magyar köztársasági elnök Genfben ellátogatott a Reformáció Emlékművéhez, és koszorút helyezett el Bocskai István erdélyi fejedelem szobránál. Előzőleg a svájci elnök szülőházánál járt. Pascal Couchepin Martignyban az előzetes programtól eltérve rövid kitérőt tett, megmutatta vendégének azt a házat, amelyben született, és ahol most a lánya lakik.

Közzétették az árjásítók névjegyzékét

Szlovákiában a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) közzétette azok névjegyzékét, akik árjásítással jutottak hozzá a II. világháború alatt haláltáborokba elhurcolt zsidók vagyonához. A kommunista államrendőrség, az StB ügynökeinek listáit feldolgozó és interneten is megjelenítő állami intézmény, az ÚPN az utóbbi egy-két évben már a II. világháború alatt, 1939-től 1945-ig fennállt első önálló szlovák állam, a háborús bűnökért kivégzett Jozef Tiso fasiszta csatlósállama idején elkövetett bűnöket is kutatja. A jegyzék 2223 ― az akkori szlovák állam területén található ― nagyüzem vagy éppen kis szatócsbolt árjásítóját nevesíti. A jegyzék az egykori tulajdonosokat és a kisajátított vagyonokat is megnevezi. A fasiszta csatlósállam az árjásítással juttatta ingyen zsákmányhoz a hozzá hűséges szlovákokat, az úgynevezett ludákokat, akik a rezsim kedvezményezettjeként nem csak az elhurcolt zsidók vállalkozásait, hanem házaikat, egyéb ingó és ingatlan vagyonukat is megkapták, a zsidókat pedig ily módon az utolsó szálig kiszorították az ország gazdasági életéből. Több korábban napvilágot látott visszaemlékezés és történészi munka mutatott rá arra, hogy a II. világháború után az árjásítókhoz hasonló módon jutottak újabb ingyen zsákmányhoz azok a szlovákok, akik a felvidéki magyarok jogfosztását és vagyonelkobzását törvényesítő Benes-dekrétumok alapján szerezték meg a rendelkezések által sújtott személyek vagyonát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Világfigyelő - x:

Hetven éve született az első bécsi döntés

Hetven éve, 1938. november 2-án hozták meg az első bécsi döntést, amely visszajuttatta Magyarországnak a Felvidék Trianonban elcsatolt magyarlakta területeit.
2008-11-01: Magazin - x:

Mindenszentek és halottak napja

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.