Mindenszentek és halottak napja

2008. november 1., szombat, Magazin

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A IV. században mindenszentek ünnepét még a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg (az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja a mindenszentek napját). Az ünnep a VIII. században tevődött át május 13-ról november 1-jére, valószínűleg azért, hogy ezzel szenteljék meg a kelták régi népi új esztendejét. 835-ben Jámbor Lajos frank császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan elismerte az új ünnepet, így ettől kezdve a mindenszentek az egész katolikus kereszténység ünnepe lett.

Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint ,,a temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák a Mindenszentek Litániáját, és megáldják az új síremlékeket. Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. A mindenszentek ünnepe az utána következő halottak napja miatt annak vigíliája lett. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetű Halloween-ünnep is. Elnevezése, az angol All Hallows Eve magyarul azt jelenti: mindenszentek előestéje, ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapul a Cluny anyaház alá tartozó minden bencés házban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték, s a XIV. század elejétől Róma is átvette. A halottakról, elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapszik. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt tisztulniuk kell. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével. Némelyik népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosságban a ,,véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben, a bukovinai magyarok körében még ennivalót is vittek a temetőbe. Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, otthon gyújt gyertyát, s néhol úgy tartották, hogy akié a családban a legelőször leég, az hal meg leghamarabb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

A Fidesz szerint parlamenti ellenőrzés kell
Navracsics Tibor parlamenti ellenőrzést tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak biztosított hitelkerete felett. A politikus szerint valamilyen intézményes megoldást kell találni, hogy nyomon kövessék a pénzek lehívását. A Fidesz frakcióvezetője meglehetősen furcsa megoldásnak nevezte, hogy éppen 17 hónapig, vagyis 2010 márciusáig áll rendelkezésre az IMF hitelkerete, és utána nyilvánvalóan egy másik kormánynak kell visszafizetnie, amit ebből igénybe vettek.
2008-11-01: Magazin - Sylvester Lajos:

Pusztuló síremlékek, pusztuló emlékezet (Határhelyzetek)

Első világháborús emlékmű a sepsiszentgyörgyi köztemetőben
A Honvédnévkönyv sepsiszentgyörgyi bemutatója alkalmával a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében összegyűlt kisszámú résztvevő a kialakult beszélgetés során nagyszámú, többnyire a lakosság, az egyházi és világi intézmények vezetőinek és testületeinek a honvédemlékek számon tartásával és gondozatlanságával, ezek pusztulásával kapcsolatos kérdéssel rukkolt ki.