Meghalt a román színház nagyasszonya

2008. november 1., szombat, Magazin

Nem sokkal kilencvenhatodik születésnapja előtt szívrohamban elhunyt Dina Cocea, a román színjátszás nagyasszonya, akit a román teátrum királynőjének is neveztek. Ötven éven át játszott, közel száz szerepet alakított pályája során.

Művészcsaládban, N. D. Cocea író és Alice Cocea színésznő lányaként született 1912. november 27-én Bukarestben. Párizsban tanult színészetet, és 1934-ben francia színpadon debütált. Egy évvel később visszatért Bukarestbe, ahol először 1935. január 17-én lépett színpadra. Színházi játéka mellett tucatnyi filmben szerepelt, és egy ideig Romániát képviselte az UNESCO-ban. Utoljára 1989-ben lépett színpadra az Ana-Lia című előadásban, amelynek szövegét ő maga írta.

Nemcsak játszott, esszéket, publicisztikát és drámatörténeti kritikákat is írt, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktora címével is kitüntették. Szépsége, tehetsége és méltóságteljes megjelenése tette őt a román színház királynőjévé — mondta róla egyik pályatársa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Magazin - x:

16. ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilmfesztivál

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában november 5—9. között tartandó 16. ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilmfesztiválra az idén 52 országból benevezett 577 alkotás közül az előzsűrizés után 55 rövidfilm került be a versenyprogramba, ebből 15 magyar, 8 hazai alkotás, 3 pedig román—magyar koprodukció.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Bemutatkozás helyett

Mert fontos, mert vagytok és vagyunk, mert van mondanivaló, mert vannak kielégítetlen igények, mert nem tudunk eleget egymásról.