Kritika a kritikáról

2008. november 1., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Nem nyerhetsz, nem létezik második kör, még a helyszínt sem tudod elhagyni. Mert mindig vár rád egy következő felmérő, mert a naplóba bekerült jegy és a hiányzás örök érvényű, a helyszínt pedig nem tudod elhagyni, csak kicserélni egy másikkal.

Úgy gondolom, ez a képlet szinte tökéletesen tükrözi a diákok hozzáállását ahhoz az intézményhez, ahol inkább azt tudják megtanulni, hogy milyennek nem kell lennie a tanárnak, a diáknak és a viselkedésmódnak.

Attól függetlenül, hogy a legtöbb diák büszke az iskolájára, mindenhol vannak, voltak és lesznek alaptalan és kevésbé megalapozott kérdések, elvárások, valamint elégedetlenségek. De létezik-e olyan diák, aki elégedett az iskolájával?

E kérdés megválaszolásakor, persze, a legkönnyebb kibúvó az oly gyakran használt abból a szempontból, hogy… mentegetőzés. Ez esetben helyesnek tartom e védekezésmódot. Ugyanis van, amivel elégedettek lehetünk, és van, amivel nem.

A könnyebb utat választva, e téma kibontakozásának következményeit tekinthetném továbbra is végeérhetetlen vitának. A kérdések úgyis özönlenének tovább: Kinek milyenek a szempontjai? Léteznek-e szempontok? Kinek mi az elvárása? Kényelmesebb-e a lázadunk mindenekfelett szlogen? Akarunk-e valamit változtatni, és ha igen, miért? Vajon érdekel-e egyáltalán valakit az, hogy van véleményünk?

Nem tudom, melyik lenne az út, amely kivezetne ebből a folyamatos egyezzünk meg, hogy…, vagy a minden év eleji kezdjünk tiszta lappal helyzetből.

Azt is tudom viszont, hogy nem én vagyok az első, aki erről ír. És hogy nem először maradtak megválaszolatlanul ezek a kérdések.

Soós Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Élet a bentlakásokban

Ha lánybentlakás, akkor a Mikes Kelemen Főgimnáziumé. Az épület nagy, összesen tizenöt, nyolc vaságyas szoba van benne. Ezenkívül az ,,elit osztályon" van négy-, három-, illetve kétszemélyes faágyas szoba is, ezek saját fürdőszobával. Utóbbiak csak a régi bentlakóknak dukál, sőt, nekik még villanyt sem oltanak fél tízkor.
2008-11-01: Kovakő - diákmelléklet - x:

Müller Henrietta: Rés a falon

Engem megkötöttek
Engem odakötöttek a székhez
Engem leültettek
Engem megkérdeztek: ,,falnivalód vegyük-e el?"
Én azt mondtam: ,,vegyétek!"