Ötvenéves a Bartók Táncegyüttes

2008. november 5., szerda, Magazin

Ünnepi gálaesttel emlékezik meg alapítása 50. évfordulójáról Budapest Főváros Bartók Táncegyüttese vasárnap a Művészetek Palotájában. Az esten eljátsszák az utóbbi három és fél évtized kiemelkedő táncalkotásait.

A kezdetektől ― 1958-tól ― a hetvenes évek elejéig Molnár István koreográfiái és Tímár Sándor ― a többi között Bartók Béla zeneműveire készített ― alkotásai jellemezték az együttes munkáját. Majd 1970-től Martin György zene- és tánckutató tudományos munkássága és barátsága segítségével Tímár Sándor ebben a műhelyben fejleszthette ki addig a világon egyedülálló táncoktatói módszerét. Rögtönzött paraszttáncot színpadon először a Bartók Együttestől láthatott a közönség, így válhatott a táncházmozgalom fő központjává és szinte világméretű elterjesztőjévé. Szá­mos alkalommal járt Tímár segítőtársaival Japánban, ahol először a tanárokat tanították meg a néptánchagyományok életben tartásának módszereire. Mert ― fejtette ki az alapító és mai igazgató, Szappanos Tamás is ― nem magyar néptáncot oktatnak a nagyvilágban, hanem azt a szisztémát, amellyel ki-ki a maga értékeit tudja megőrizni és felmutatni.

Az amatőr táncosokat professzionális előadóvá felnevelő együttes volt a táncházmozgalom bölcsője. Két érdeklődő fiatal ― ekkor még szintén amatőr muzsikusok ―, Sebő Ferenc és Halmos Béla csatlakozott Tímárhoz. Sebő, aki ma a Zeneakadémia egyik népzeneoktatója, elmondta: ők csupán lelkesek voltak, és a tánc teremtett rendet a muzsikájukban. Szerinte főnixként kelt életre az a néptánc és népzene, amelynek a lejegyzését Bartók, Lajtha és a többiek, valamint Martin, a Pesovár-testvérek elkezdték. Ez a kincs ma is adhatna feladatot az utódoknak. Az együttesből olyan, ma már világhírű művészek indultak, mint ifjú Csoóri Sándor, Sebestyén Márta vagy a koreográfus Kovács Gerzson Péter, továbbá az építészként híressé vált Zoboki Gábor.

Az egykor a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete által alapított Bartók Együttes mai fenntartója Budapest Főváros és a Budapesti Művelődési Központ.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-05: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájó szívvel búcsúzunk
id. INCZE JÓZSEF
volt buszsofőrtől,
aki életének 66. évében hosszú, de türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2008. november 6-án 13 órakor lesz a bölöni családi háztól.
Bánatos özvegye, gyerekei és azok hozzátartozói
1467
2008-11-05: Magazin - x:

Elhunyt az ötoktávos énekesnő

Rákbetegségben elhunyt Yma Súmac, a világhírű, perui származású szopránénekesnő. 86 éves korában szombaton érte a halál Los Angelesben.