Segítség lelki gondokra

2008. november 6., csütörtök, Család

Két éve működik a Kovászna megyei S. O. S. Telefonos Lelkisegély Szolgálat, ez idő alatt közel ezerötszázan hívták az ingyenes 0800 800 283-as számot. A hívások gyakorisága azt mutatja, szükség van erre a típusú segítségnyújtásra, a bajban lévő ember szívesen mondja el problémáját egy ismeretlen telefonos ügyelőnek.

A telefonos lelkisegély-szolgálat létrehozói és működtetői elmondták, hogy nem kívánnak tanácsot adni a hívónak, nem diagnosztizálják annak gondját, baját, hanem abban segítik: ő maga fogalmazza meg, a beszélgetés alatt elmondott problémákból melyik nyomasztja a legjobban. Ha ezt a lépést sikerül közösen megtenniük, az ügyelő a továbbiakban abban segít, hogy a hívó maga fogalmazza meg, milyen kiutat lát.

A beszélgetések többsége azzal kezdődik, hogy a hívó érdeklődik a szolgálatról, majd néhány perc után elhangzanak a magányosság, családi problémák, szenvedélybetegség, visszaélés, gyász, válás, öngyilkossági gondolatok miatti rossz közérzetről és a kiúttalanság érzéséről tanúskodó mondatok. Mivel az ügyelő nem mondhatja meg a nevét és szakmáját, a segítséget kérő felsorolhatja bajának bármilyen vonatkozását, kiöntheti lelkét, ezáltal megkönnyebbülhet, és ez máris segítség számára. Az S. O. S. önkéntes munkatársai arra vállalkoznak immár két éve: úgy értsék és hallgassák meg a telefonálót, hogy segítsék őt saját válasza megtalálásában.

A segítőmunka nem jár anyagi juttatással, az ügyelők emiatt (is) csak meghatározott ideig vállalják a szolgálatot, így időnként üresedés van. Várják új csapattársak jelentkezését, akiket felkészítenek a telefonos munkára, azt követően pedig megkezdhetik az eddigi tapasztalat szerint hasznos és keresett segítő szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-11-06: Család - Mózes László:

Böjte Csaba: a gyermekeknek optimizmusra van szükségük

Ebben az időszakban, amikor a gyulafehérvári egyházmegye megalapításának ezredik évfordulójára emlékeznek, Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány életre hívója tudatosan keres fel minél több erdélyi települést, hogy bátorítsa az embereket: hajoljanak le egymáshoz, mivel szerinte sem az állam, sem az egyház nem tudja megoldani a szociális kérdést. ,,Bennünk kellene a szolidaritásnak elmélyülnie egy kicsit, és szeretném elmondani minden embernek, hogy jó dolog jót tenni, jó dolog lehajolni egy gyermekhez. Megéri. Nem igaz, hogy a gyermekek nem nevelhetőek, nem igaz, hogy nem érdemes velük foglalkozni. Én hiszem azt, hogy Erdély volt valamikor tündérkert, és hiszem, hogy becsületes munkával ezt a vidéket újból otthonunkká, tündérotthonná lehet varázsolni" ― vallja Böjte Csaba, akivel sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával beszélgettünk.
2008-11-06: Család - x:

Mikor bio, öko vagy organikus?

Az egész Európai Unióban egységes a biotermékek szabályozása, tehát meghatározott a termelésük és forgalmazásuk. A szabályozást egyébként tavaly szigorították az EU-miniszterek: egy élelmiszer csak akkor jogosult az ökocímkére, ha az eddigi 70 százalékkal szemben összetevőinek legalább 95 százaléka származik biogazdálkodásból.