Mikor bio, öko vagy organikus?

2008. november 6., csütörtök, Család

Az egész Európai Unióban egységes a biotermékek szabályozása, tehát meghatározott a termelésük és forgalmazásuk. A szabályozást egyébként tavaly szigorították az EU-miniszterek: egy élelmiszer csak akkor jogosult az ökocímkére, ha az eddigi 70 százalékkal szemben összetevőinek legalább 95 százaléka származik biogazdálkodásból.

Abban a tekintetben, hogy bio, öko vagy organikus jelzővel illetik ezeket a termékeket, elég nagy a változatosság országonként és termelőnként is — ezek voltaképpen ugyanazt jelentik, olykor még előfordul szinonimaként a natúr vagy reform szó is.

A bio szó nem feltétlenül azt jelenti, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak adalékanyagot vagy tartósító-, netán színezőszert — több mint negyven ilyen anyagot engedélyeznek a biotermékek gyártói és forgalmazói számára is. Ezek többnyire a természetben is előforduló anyagok, mint például a citromsav vagy a cékla mint festőanyag.

A bioáru nem feltétlenül jelent ,,egészséges" vagy diétás terméket, hiszen van olyan élelmiszer, amelyik az egyik embernek káros, míg a másik nyugodtan fogyaszthatja, cukor-, zsírtartalomtól vagy kalóriamennyiségtől függően. Ezekből sem lehet tehát korlátlan mennyiséget fogyasztani, ha valaki például kórosan elhízott.

Bizonyos betegségek esetén — allergia, immunhiba, esetleg rák vagy várandós állapot — nagyobb mértékben ajánlott a biotermékek fogyasztása, persze attól függ, melyeké.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-06: Család - Fekete Réka:

Segítség lelki gondokra

Két éve működik a Kovászna megyei S. O. S. Telefonos Lelkisegély Szolgálat, ez idő alatt közel ezerötszázan hívták az ingyenes 0800 800 283-as számot. A hívások gyakorisága azt mutatja, szükség van erre a típusú segítségnyújtásra, a bajban lévő ember szívesen mondja el problémáját egy ismeretlen telefonos ügyelőnek.
2008-11-06: Irodalom - Bogdán László:

Íróvendégek a Gábor Áron Teremben

A Mentor Kiadó és a Romániai Magyar Könyves Céh által szervezett, november 6—9. között zajló marosvásárhelyi könyvvásár egyik érdekessége, hogy rendszeresen látnak vendégül magyarországi kortárs írókat, akik Csíkszeredában és újabban Sepsiszentgyörgyön is bemutatkozhatnak. Idén Bánki Éva, Bodor Ádám és Spiró György lesznek a vendégeink. Alább olvashatják a meghívottak egy-egy írását.