Bözödi György sorsa

2008. november 13., csütörtök, Sport

Bözödi György — akinek idén ünnepelhettük születése kilencvenötödik évfordulóját — a romániai magyar irodalom egyik leggonoszabbul ignorált alkotója volt, 1945 után mindössze három könyve jelenhetett meg, 1958-ban Hazafelé címmel egy elbeszéléskötete, amelynek Nyugtalan pásztorok címmel látott nyomdafestéket egy részben kibővített változata 1968-ban a Romániai Magyar Írók sorozatban.

1979-ben adták ki Nap és árnyék címmel egy versgyűjteményét. És hosszú csend. Pedig a harmincas években elbeszélésekkel, tanulmányokkal, versekkel induló Bözödi, a későbbi Termés körének megbecsült alkotója már igen fiatalon felhívta magára a figyelmet a székelység múltját és jelenét ábrázoló, nagy hatású szociográfiájával, a Székely bánjával, amely csak a változás után jelent meg új kiadásban a Mentor Kiadónál, a Pallas-Akadémiánál pedig Nagy Pál fáradhatatlan szerkesztői munkájának köszönhetően két nagy tanulmánykötetét is kiadták (Földre írt történelem, Székely századok), s újra megjelentették Romlás című regényét. Hogy mi maradt a hagyatékban, Bözödi legendás ládáiban, pontosan nem tudni. Azt viszont igen, hogy egész életében, bokaficamok s házkutatások, betegségek kényszerszüneteiben a székelység múltjával és különösen a negyvennyolc-negyvenkilences forradalom történetével foglalkozott. Az Igaz Szóban több részlet is megjelent készülő, Gábor Áronról szóló történelmi regényéből is. Ebből közlünk most mutatóban egy részletet, tisztelegve Bözödi György élő emléke előtt. Hogy mennyi készült el a regényből, pontosan nem tudni, mint azt sem, hogy megmaradt-e a hagyatékban Jónás Ninivében című, negyvenes években írt regénye. Ennek bizonyos, korabeli folyóiratokban megjelent részletei miatt vádolták antiszemitizmussal, s ítélték börtönbüntetésre koholt vádak alapján a negyvenes évek végén. S ez az ítélet döntően meghatározta kiszabadulása után is írói lehetőségeit… De soha nem adta fel, 1999-ben bekövetkező haláláig fáradhatatlanul és sokáig, a megjelenés legkisebb esélye nélkül is fáradhatatlanul dolgozott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-11-13: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Gyöngyszem a romok között (Beszélgetés Silviu Manole mérnökkel, az előpataki ásványvíztöltöde vezető tulajdonosával)

A székföldi Előpatak egykor nemcsak szénsavas gyógyfürdőjéről, hanem ivókúrákra alkalmas gyógyforrásairól volt híres. Csak volt, a gyógyfürdő épülete és az azt ellátó egykori Natália-kút épülete ma veszélyesen romosodik. A régen közismert borvízkutak (József-kút, Új-kút, Főkút, Svájci kút) használhatatlanná váltak, vizük befertőződött. Jelenleg két fúrt kút vizét használja a környék népe.
2008-11-13: Sport - x:

Bözödi György: Gábor Áron (részlet a regényből)

— Bem tábornokot az ágyú körül találtuk, amint saját kezűleg igazította be őket, és parancsokat osztogatott. Mihelyt megérkezésünket észrevette az öregúr, azonnal felénk sietett, és azt parancsolta, hogy kövessük őt. Ekkor láttam életemben először a híres hőst, mondhatom, dobogott a szívem a büszkeségtől és a reménységtől. A tábornok az említett dombon lévő magános ház felé sietett, melyen túl mintegy negyven-ötven lépésnyire Nagycsűr felé, egy kis völgybe vezetett, és meghagyta Czakó parancsokunknak, hogy további rendeletig ezen völgyben tartózkodjunk. Mikor tőlünk távozott, egyes-egyedül fellovagolt egy dombra, mely az ellenséghez közelebb esett, ott körülnézett, megvizsgálta a vidéket, és lekiáltott hozzánk. Ekkor hallottam először a szavát tisztán: