Penészfoltok a falon

2008. november 13., csütörtök, Család

Fürdőszoba fala — felülről ázik

Lakásaink gyakori és bosszantó gondja a falak (tapéták) megpenészesedése, mely zöldes-feketés-szürkés bevonatként jelenik meg a falon. Ha mikroszkóppal megvizsgáljuk a kaparékot, láthatóvá válik a penészgombák spóratermő tenyésztelepe.

Ismert a gombák táplálkozásával, szaporodásával, terjedésével kapcsolatban, hogy ott jelennek meg, ahol elemi életfeltételeik megtalálhatók: nedvesség, szerves anyag, meleg. Minthogy ezek a feltételek lakásunk kevésbé szellőző helyiségeiben adottak, leggyakrabban a fürdőszobában, konyhában, ott is a meleget, gőzt töményebben megtartó felső sarkokban (ezeket a szellőztetés során áramló léghuzat is ,,elkerüli") jelennek meg a penészgombák.

Olvasóink joggal kérdezhetik: de honnan a szerves anyag? A hagyományos falfestékben bizony van szerves anyag (tojás, tej, enyv), de a falra rakódó szerves por is elegendő tápfelület az igénytelen gombáknak.

A leggyakoribb gombanemzetségek a tömlőgombák, ecsetgombák (Penicillium, Aspergillus), algagombák (Mucor). A zöld, fekete, szürke, fehér vagy rózsaszínű gombatelepek gázokat is termelnek, jól érezhető, dohos szagot árasztanak, olykor olyan helyekről (szekrények, ágyak mögött), ahol fel sem tűnik létezésük. Az ún. ,,harmatvíztől" fenntartott tenyészet aztán megtámadja a kamrabeli élelmiszereket is. Míg a feketepenész (Cladosporium sp.) a leggyakoribb, a dohos szagot az ecsetpenész (Penicillium brevicaule) ,,termeli".

A vegyszerüzletekben vásárolható, festéskor adagolandó vegyszereken kívül fontos a fűtés, a gyakori, rövid időtartamú szellőztetés. A csapok vízeresztő hibája, a pangó gőz egyaránt ,,kiűzendő" lakásunkból. A folt lefestése nem elegendő! A festék alól újra megjelenhet a gombatelep. Fontos a hőszigetelés is, mert ha a belső fal hideg, lecsapódik még a légzésünkből eredő pára is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-13: Család - x:

Minél természetesebben

Jó, ha tudjuk, hogy az étkezés során különböző méreganyagokat juttatunk testünkbe, bőrünk is felszívja és elraktározza, amit rákenünk. Mindez kihat egészségünkre, ezért fontos a tudatos táplálkozás és testápolás.
2008-11-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Összetört szívvel, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy
MARDACHE JÁNOS
szerető szíve életének 41., házasságának 19. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2008. november 14-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az ozsdolai ravatalozóháztól a római katolikus temetőben.
A gyászoló család
7252748