Minél természetesebben

2008. november 13., csütörtök, Család

Jó, ha tudjuk, hogy az étkezés során különböző méreganyagokat juttatunk testünkbe, bőrünk is felszívja és elraktározza, amit rákenünk. Mindez kihat egészségünkre, ezért fontos a tudatos táplálkozás és testápolás.

Íme néhány, a bőr- és testápolásban fontos szempont. Táplálékunk gyakori összetevői legyenek az idényzöldségek és gyümölcsök, tartsunk minél több lékúrát, a frissen sajtolt gyümölcslevek vitaminban gazdagok, és nem terhelik az emésztőrendszert, belső tisztítókként hatnak, feloldva a szilárd táplálékok lerakódásait, felgyorsítva az anyagcserét. A kiválasztást, a bőr felszínére kerülő izzadságot, zsírt, salakanyagokat éppúgy le kell tisztítanunk, mint a bőr felszínén elhaló sejteket vagy a rárakódó port, más szennyeződést. A rossz minőségű, mesterségesen előállított kozmetikumok huzamos használata ártalmas lehet nemcsak a bőrre, hanem az egész szervezetre. Az elmúlt évtizedekben a természeti környezetben annyi ártalmas vegyi anyag halmozódott fel — levegőben, vízben —, hogy az mindenképpen kedvezőtlenül hat az ember életére.

Nézem a Föld sebeit, a szemétdombokat, a letarolt erdőket, a gazzal benőtt posványt, mely valamikor keresett kiránduló- és fürdőhely volt, a füstfelhőt és a sok ,,beteg" embert. Elszörnyedek e mérhetetlen felelőtlenségen és tudatlanságon. Hiszen csakis ennek tudható be ez, hiszen a tudás a felelősségteljes gondolkodással és cselekvéssel kezdődik, és azzal is folytatódik. Tudatosan kell védenünk a minket körülvevő környezetet, a természetet és egészségünket.

Jó, ha a piacon megbízható árustól vásároljuk a nem génkezelt, vegyszer nélkül termesztett zöldséget és gyümölcsöt.

A kozmetikában is egyre nagyobb teret hódítanak a gyógynövények, melyekből teákat, tinktúrákat vagy olajos kivonatot is készíthetünk. A közismert gyógynövényeket — kamilla, útifű, zsálya, cickafark stb. — két hétig negyvenszázalékos szeszben áztatjuk, majd leszűrjük, és el is készült a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebszárító hatású szerünk. Az ilyen kivonatot csak helyileg használjuk. Ha szobahőmérsékleten olívaolajban tartjuk két hétig ugyanezeket a növényeket, bőrpuhító, -regeneráló, tápláló szert kapunk.

Amikor szőlőt, barackot, dinnyét, uborkát eszünk, levéből kenjünk az arcbőrünkre, tíz perc után mossuk le, és kenjük be kevés vitaminos olajjal. A száraz, vitaminhiányos bőrön többszöri használat után látványos javulást észlelünk.

A kereskedelemben kapható biotermékeknek jó kiegészítői lehetnek ezek az otthon is elkészíthető szerek. Próbáljuk ki, megéri a fáradságot.

Jánosi Annamária kozmetikus

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-13: Család - x:

Vekerdy Tamás a ,,haszontalanságok” hasznosságáról

Mi hiányzik gyerekeinknek ahhoz, hogy igazi, érzelmi biztonságot és egész életre tápláló emlékeket adó gyerekkoruk legyen?
2008-11-13: Család - Puskás Attila:

Penészfoltok a falon

Fürdőszoba fala — felülről ázik
Lakásaink gyakori és bosszantó gondja a falak (tapéták) megpenészesedése, mely zöldes-feketés-szürkés bevonatként jelenik meg a falon. Ha mikroszkóppal megvizsgáljuk a kaparékot, láthatóvá válik a penészgombák spóratermő tenyésztelepe.