Te kit választanál?

2008. november 14., péntek, Közélet

Kilenc magyar, RMDSZ-színekben vagy függetlenként induló jelölt pályázik a háromszékiek szavazataira november 30-án, a négy képviselői és két szenátori hely egyikét szeretnék elnyerni. A Háromszék három kérdést intézett a parlamenti mandátumért indulókhoz, így próbálunk tisztább képet nyerni és mutatni arról, ki lenne megfelelőbb a vállalt feladatra. Múlt héten az autonómiával kapcsolatos terveikről faggattuk a jelölteket, ezen a héten tanüggyel kapcsolatos elképzeléseikről érdeklődtünk. Arra a kérdésre vártunk választ:

Mi a magyarság szempontjából legfájóbb oktatási kérdés, és hogyan szándékozik megoldani ezt mandátuma alatt?

A válaszok egy részét november 12-i lapszámunkban olvashatták, a többit az alábbiakban közöljük.

Édler András RMDSZ-es képviselőjelölt

(1-es képviselői körzet)

Az oktatási rendszert depolitizálni kell. Megengedhetetlen, hogy felelős beosztásba csak politikai alapon történjenek kinevezések. Teljesen elhibázottnak vélem a román nyelv oktatásának módszertanát. Ezt a problémát törvénymódosítással lehetne orvosolni: a nemzeti kisebbségek számára az érettségiig külön tanterv szerint kellene oktatni e nyelvet, a hangsúlyt a funkcionális nyelvhasználatra kellene fektetni. Diszkriminatív a jelenlegi jogszabály, hiszen a magyar diáktól többlettudást vár el román kollégáihoz viszonyítva.

Molnár Gábor RMDSZ-es képviselőjelölt

(4-es képviselői körzet)

Azt szeretném, ha a román nyelv oktatását illetően sikerülne komoly előrelépést elérnünk. Hiszem azt, hogy a román politikusokkal meg tudjuk értetni: az állam nyelvének nem anyanyelvként való oktatása a székely gyermekeknek nem az ország érdekei ellen irányuló cselekedet, hanem pontosan ellenkezőleg: a jobb kommunikációt teszi lehetővé a két nemzet között. Köztudott, hogy a gyermekek játékos módon tudnak igazán eredményesen tanulni, viszont ha szigorúan lépnek fel, az ellenállás dacot vált ki. Ezt elkerülendő lenne fontos, hogy idegennyelvként szerepeljen a román nyelv és irodalom oktatása. Meggyőződésem, ha így vetjük fel a kérdést, akkor a román honatyák is másképp állnak hozzá a kérdéshez, s így a törvényes keret megváltoztatása sem lesz nehéz.

Bokor Tibor RMDSZ-es szenátorjelölt

(2-es szenátori körzet)

A székely ember attól más, hogy óvodába, iskolába adja gyerekét. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy minőségi oktatást biztosítsunk. 22 éve vagyok pedagógus, tudom, hogy csak akkor érünk el hosszú távon eredményeket, ha versenyképes tudást biztosítunk gyermekeinknek, nem véletlen az a közmondás, hogy a tudás hatalom. Az oktatás igazi reformja évek óta késik, át kell szervezni a tanárképzést, nagyobb felelősséget és döntési jogot biztosítani a helyi közösségeknek. És éppen ezért én a mielőbbi decentralizációt szorgalmazom. A döntések egy része már valóban helyben születik, de mindenképpen előnnyel járna, ha pl. egy iskolaigazgató maga tudná csapatát összeállítani, és meglenne a szabadsága, hogy pénzben is, továbbképzésekkel ösztönözni tudja kollégáit. Mindenképpen segíteni kellene a fiatal pedagógusokat, hiszen a kezdők bérezése valóban felháborító. Az oktatás reformját a tantervek, tantárgyak, heti kötelező óraszám újragondolásával kellene elkezdeni. A mai gyerekek már nem tudják, milyen is az igazi gyerekkor. És nemcsak az elméleti líceumokban kell gondolkozni, hanem újra kell gondolnunk a romániai magyar szakoktatást. Jó mesterséget, keresett szakmát, használható tudást kell gyerekeink kezébe adnunk. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felnőttképzésre, a munkahelyek folyamatosan változnak, képesnek kell lennünk arra, hogy holnap más szakmát tanuljunk, ehhez pedig biztosítani kell a szükséges feltételeket.

Albert Álmos RMDSZ-es szenátorjelölt

(1-es szenátori körzet)

A középiskolai oktatásban több kérdésre oda kell figyelnünk. Elsősorban minden tantárgy magyar nyelvű oktatására gondolok, a történelem és földrajz sokat vitatott és ma is megkérdőjelezett román nyelvű oktatására. Hogy ez magyarul történhessék, annak én semmilyen akadályát nem látom, csupán a tanügyi törvény által való szavatolását kell elérni. Szakoktatás esetében viszont ebben a térségben bármilyen autonóm életet fogunk is élni a közeljövőben, szükségesnek tartom a szaknyelv románul való elsajátítását is, ha mi elvártuk és elvárjuk az itt lakó románságtól, hogy magyarul beszéljen, értse a mi nyelvünket, ők is elvárhatják, hogy a román nyelvet is ismerjék mindazok, akik akár a közszférában, akár a vállalkozási szférában dolgoznak. A felsőfokú oktatás terén szimbólumként a kolozsvári egyetem megszerzése a cél. Nagyon nehezen, döcögve haladunk efelé, én olykor meg is kérdőjelezem, hogy ez a célunk nekünk valamikor meg tud-e valósulni, figyelembe véve azt is, hogy más vonalon magyar egyetemet — a Sapientiát — hoztunk létre. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy egyik hátráltatja a másikat, de bizonyára az egy pontba koncentrálódó tevékenység nagyobb eredményt hozott volna a kolozsvári Bolyai Egyetem kérdésé­ben. Az itt élő magyarság létszáma több magyar egyetemet is megbírna, de miként a Partiumi Keresztény Egyetem kérdése is megoldódott az elmúlt hónapokban, reméljük, és valószínű, hogy a kolozsvári magyar egyetem kérdését is kezelni tudjuk a következő esztendőkben. A döntés nem kimondottan az erdélyi magyarság vagy az RMDSZ kezében van, viszont ezeket a kérdéseket úgy kell felvezetni, előterjeszteni parlamenti vagy kormányszinten, hogy nyerőek lehessenek a közeljövőben, és minél sürgősebben. Jelen pillanatban legnagyobb hangsúlyt a minőségi oktatásra kell helyezni, én értem az elszaporodott felsőfokú kihelyezett karok létét is, ennek ellenére ahhoz, hogy fennmaradjon az erdélyi magyarság, mindig egy lépéssel előbbre kell lennie szellemileg, felkészültségében a vele együtt élő társadalomnál. Sokat vitatkozunk arról, hogy a román nyelvet milyen módszerekkel kell oktatni, az én véleményem egyértelműen az, hogy idegen nyelvként kell kezelni az első esztendőkben, azután szinte mindegy, hogy mit oktatunk a diákoknak, hogyha a románt szinte anyanyelvi szinten már kis korukban el tudják sajátítani. Meg kell értenünk, hogy ez tulajdonképpen megélhetési kérdés is, nem szeretnénk, hogy emiatt elszigeteltségben maradjon ez a vidék, a román nyelvet ismernünk kell, le kell vetkőznünk azt a taszítást, azt a nem akarom megtanulni gondolkodásmódot, ami érthető, hogy miért alakult ki valamikor, de ma már nem kényszerként, hanem előnyként kell felfogni.

Szilágyi Sándor Róbert független szenátorjelölt

(1-es szenátori körzet)

Az oktatás hosszú távú ,,beruházás". Ha itt rosszak a stratégiák, helyi szinteken közösség- és ifjúságellenes cselekedetek történnek, Székelyföld gazdasági, társadalmi helyzete végképp megpecsételődhet. Tényleges tanügyi reformra van szükség. Folytatni kell a tanügy decentralizálását: az önkormányzatok szerepe és jogosultsága ne korlátozódjék a központi költségvetési pénzek intézmények felé való továbbítására, hanem a települések, a régiók oktatási stratégiájának meghatározói is lehessenek. A székelyföldi fiatal joggal legyen büszke nemzeti kultúrájára, identitására, de ismerje és becsülje az egyetemes, világi és európai kultúra értékeit is. Ismerje, és helyesen használja anyanyelvét, mellette pedig minél több idegennyelvet sajátítson el. Rövid távon azonban sürgősségi feladatnak tartom a román nyelv idegennyelvként való oktatását, illetve a Románia történelmének és földrajzának anyanyelven való oktatását. Mindez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a székelyföldi fiatalok román nyelvhez való viszonyulása alapvetően jó irányba változzék.

Lejegyezte: Farcádi Botond, Farkas Réka, Hecser László, Iochom István, Váry O. Péter

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2008-11-14: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Óriás sárgarépák

Székelyföldön murok a neve ennek az ízletes és igen tápláló gyökérnövényünknek. Egyike a legkényesebbeknek, soha nem tudhatja a termelő, hol és mikor örvendezteti meg rekordterméssel, ugyanis a talaj minősége, a csapadék, a meleg és más tényezők is közrejátszanak abban.
2008-11-14: Közélet - Farcádi Botond:

A fegyverként használt őszinteség (Jegyzet)

Nehéz helyzetben van az a választópolgár, aki programokra, tervekre szeretne szavazni, nem pedig csak azért járul az urnák elé, hogy voksával újabb esélyt adjon a magyarság parlamenti képviseletének biztosítására. A Háromszék autonómiára, oktatási problémákra vonatkozó kérdéseire meglehetősen nehezen születtek válaszok a jelöltek részéről, pedig a magyar közösség képviseletére vállalkozó jövendőbeli honatya igazán tisztában lehetne eme közérdekű témákkal.