JegyzetA fegyverként használt őszinteség

2008. november 14., péntek, Közélet

Nehéz helyzetben van az a választópolgár, aki programokra, tervekre szeretne szavazni, nem pedig csak azért járul az urnák elé, hogy voksával újabb esélyt adjon a magyarság parlamenti képviseletének biztosítására. A Háromszék autonómiára, oktatási problémákra vonatkozó kérdéseire meglehetősen nehezen születtek válaszok a jelöltek részéről, pedig a magyar közösség képviseletére vállalkozó jövendőbeli honatya igazán tisztában lehetne eme közérdekű témákkal.

Mégis, a válaszok zöme semmitmondó. Egy részük közhelyek, hangzatos szlogenek emlegetésében merül ki. Például mindenki ,,elkötelezett híve az autonómiának", ,,hisz benne", mindenki számára ez ,,a legfontosabb feladat", ,,közös fellépést", ,,felelősségvállalást" sürgetnek, ,,tartalommal töltenék meg", ám jóformán senki nem tudja, milyen konkrét lépésekkel lehet ezt megvalósítani. Még nehezebbnek bizonyult azon egyszerű kérdésünk, hogy mi a magyarság számára legfájóbb oktatásügyi probléma, és hogyan lehetne ezt megoldani. Kapkodó válaszok érkeztek, mintha mellékes lenne az erdélyi magyar szülők, diákok, pedagógusok számára, milyen nevelésben részesül ő maga vagy gyereke, mit és hogyan tanulhat anyanyelvén. Néhány jelölt a tanárok béremelésének jogossága mellett áll ki, miközben az RMDSZ is része annak a kormánynak, amely minden elképzelhető eszközt megragadva próbálja akadályozni a pedagógusok ötvenszázalékos fizetésemelésére vonatkozó törvényt. Mások — talán Markó Béla szövetségi elnök példáján felbuzdulva — a történelem és a földrajz magyar nyelven történő oktatása mellett szállnak síkra, megfeledkezve arról, mennyire hiteltelenül hangzik ez attól, aki miniszterelnök-helyettesként tehetett is volna ezért, amikor még parlamenti többsége is volt a kabinetnek. Még tán a leghitelesebb válaszok azok, amelyek valamelyest emberközelibb gondokat vetnek fel, mint például a jó mesteremberek képzése, a szakoktatás minősége. Az önálló magyar nyelvű egyetem ügye keveseket foglalkoztat, és olyan, könnyebben megvalósítható célokról sem esik szó, mint például a helytörténet oktatása, amely hosszú távon a nemzeti identitás megőrzésének eszköze is.

A jelöltek közül néhányan az őszinteség hangoztatásának fegyverét használják, beismerve, nem értenek ehhez a kérdéshez, nem ezzel szeretnének foglalkozni. A gond csupán az, hogy ebben az esetben ez a magatartás sem erény: a közösség képviseletére vállalkozó jelölttől elvárható, hogy ismerje ezeket a gondokat. Ráadásul sok esetben a ,,beismerő vallomás" sem több a kudarc felismerésénél. Hiszen az elmúlt évek során a kampányok hevében elkoptatott témákról nem lehet úgy beszélni, hogy azt el is higgye a választópolgár, legyen szó a román nyelv idegen nyelvként való oktatásáról vagy akár az autonó­miáról. Hát ezért a kapkodás, az őszinteségroham.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2008-11-14: Közélet - x:

Te kit választanál?

Kilenc magyar, RMDSZ-színekben vagy függetlenként induló jelölt pályázik a háromszékiek szavazataira november 30-án, a négy képviselői és két szenátori hely egyikét szeretnék elnyerni. A Háromszék három kérdést intézett a parlamenti mandátumért indulókhoz, így próbálunk tisztább képet nyerni és mutatni arról, ki lenne megfelelőbb a vállalt feladatra. Múlt héten az autonómiával kapcsolatos terveikről faggattuk a jelölteket, ezen a héten tanüggyel kapcsolatos elképzeléseikről érdeklődtünk. Arra a kérdésre vártunk választ:
2008-11-15: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

kortÁRS MAGYAR FILMnapok
Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban (Club Cinema) ma 10 órától Vuk (1981) — magyar rajzfilm, 11.30 órától Ludas Matyi (1979) — magyar rajzfilm, 17 órától Megy a gőzös (2007) — magyar vígjáték, rendező Koltai Róbert, 19 órától Csak szex, és más semmi (2005) — magyar vígjáték, rendező Goda Krisztina.