A Szent Korona élethű mása

2008. november 15., szombat, Magazin

A magyar Szent Korona élethű mását készítette el Rónai Attila kaposvári ötvös. A míves replika hamarosan a Koronaőrséghez kerül, nemzeti ünnepeken helyettesíti majd a Parlamentben őrzött eredetit.

A mester fényképek és történeti dokumentumok alapján csaknem egy évig dolgozott a nemzet jelképén. A másolat nem aranyból, hanem nehezebben kezelhető és zománcozható aranyozott ezüstből készült. A legérdekesebb feladatot a mikroszkóp alatt készült tűzzománc táblaképek sora jelentette, amelyben a 0,1 milliméteres aranyszalagok hatását kellett visszaadni. Rónai Attila 2000-ben már készített a Szent Koronáról egy háromnegyedes méretarányú változatot, amely a csopaki templom Mária-szobrán látható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, anyós, rokon, szomszéd, a bölöni
id. BIRÓ LAJOSNÉ
VAJDA ERZSÉBET
79 éves korában hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2008. november 16-án 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a bölöni unitárius temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
4214477
2008-11-15: Magazin - x:

Picasso és kortársai Egerben

Pablo Picaso negyven alkotása mellett hatvankilenc világhírű kortársának műveit, rézkarcokat, grafikákat, fametszeteket és linómetszeteket bemutató kiállítás nyílt Egerben a Zsinagóga Galériában.