Állatok és emberekCsereturizmus

2008. november 20., csütörtök, Család

Egyre elterjedtebbé válik ez a nyaralási mód olcsósága és praktikussága miatt. A nyaralni, kirándulni vágyó maga választja meg az úti célt, és szerető házigazdákra lel szerte a világban, ha ő maga is vállalkozik a vendéglátó szerepére.

Míg az amerikai polgárok Európára kíváncsiak, addig a tehetősebb európaiakat, ázsiaiakat manapság a dzsungel vonzza. A különleges állatvilág, a változatos terep kedvez a saját határaikat feszegető túlélőtúrák kedvelőinek. A civilizált ember át akarja élni azt az állapotot, azt az ősállapotot, amikor magára marad a természetben. Van ebben a vágyban valami a ki nem élt gyermekkorból, a kamaszkori erőfitogtatásból, de a mesterségesen teremtett világtól való csömörből is. Azaz ismét hódít a rousseau-i gondolat: vissza a természethez, megtisztulni a gerinctelenségtől, korrupciótól, törtetéstől, önzéstől.

Ez eddig rendben is lenne, de az ott lakók anyagi helyzete, életmódja nem teszi lehetővé a cserenyaralást, talán ők maguk sem áhítoznak erre, hiszen más az értékrendjük.

Mégis helyrebillen a mérleg nyelve, ugyanis eljöttek az emberek helyett a dzsungelvarjak. Jelenleg Tokióig jutottak el, az ottani zöldövezetbe fészkelték be magukat a szó mindkét értelmében. Rendkívül elégedettek a bőséges menüvel, a lakosok ételhulladékaival, a vendéglátóegységek szemetével, és így nagyra nőnek, nagyobbra, mint a dzsungelben. Két-három fióka helyett négyet-ötöt költenek egy fészekaljban, és ráadásul természetes ellenségük nincs.

Tetszik nekik a civilizáció, és éppoly jól alkalmazkodnak a betondzsungelhez, mint az eredetihez.

A baj csak ott kezdődik, hogy nem is akarnak visszamenni, s ha véletlenül a járókelők túl közel merészkednek — mit sem sejtve — a fészkeikhez, megcsipkedik őket. A jelek arra mutatnak, hogy a nyaralásból honfoglalás lett.

Mifelénk csak a medvék kapcsolódtak még be az idegenforgalomba, de volt már példa arra is, hogy varjak lepték el a várost.

Ha nem tanuljuk meg tiszteletben tartani a vendéglátónk — a természet — jogait, elképzelhető egy modern rémfilm, melynek címe: A dzsungel visszavág.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-20: Sport - x:

Tömörült a középmezőny (Labdarúgás, IV. liga)

Az éllovas Papolci FC biztos őszi bajnok, Bereck második helye sincs veszélyben, annak ellenére, hogy a mögötte felsorakozó középmezőny erősen tömörült — a 3. és a 9. helyezett között mindössze három a pontkülönbség —, s kórusban ,,fenyegetik".
2008-11-20: Család - Fekete Réka:

Új szemklinika Nagyváradon

A nagyváradi római katolikus egyház egyik visszaszolgáltatott épületében a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt magán szemészeti klinikát nyitottak meg múlt szombaton. A szemészeti műtők és a járóbeteg-ellátáshoz szükséges szakrendelők már működnek, várható a szaruhártyabank és a lézersebészet beindítása.