Új szemklinika Nagyváradon

2008. november 20., csütörtök, Család

A nagyváradi római katolikus egyház egyik visszaszolgáltatott épületében a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt magán szemészeti klinikát nyitottak meg múlt szombaton. A szemészeti műtők és a járóbeteg-ellátáshoz szükséges szakrendelők már működnek, várható a szaruhártyabank és a lézersebészet beindítása.

Az új szemklinika létrehozóinak célja nemzetközi rangú szakemberek és legkorszerűbb műszerek segítségével elérhetővé tenni a szemészeti kezelés és gondozás eredményeit. Az egynapos sebészeti ellátást biztosító egészségügyi intézményben többek között végeznek zöldhályog- és szürkehályog-műtéteket, üvegtest-ideghártya mikrosebészetet, szaruhártya-transzplantációt, szűrik a koraszülöttek szemsérüléseit. A járóbeteg-rendelésen korszerű vizsgálatok segítségével diagnosztizálják a betegséget, és állapítják meg a legmegfelelőbb ellátási módot. Itt történik a retinopátiás cukorbetegek lézeres retinakezelése is.

A Segítő Jobb Alapítványon keresztül működtetett szemklinika létrehozásának egyik fő célja a szaruhártya-átültetéshez szükséges hazai szaruhártyabank létesítése volt, hogy az igényeknek megfelelő, évi egy-kétezer transzplantáció Romániában megtörténhessen. Ennek beindítására a későbbiekben kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-20: Család - Jártó Kocsis Edit:

Csereturizmus (Állatok és emberek)

Egyre elterjedtebbé válik ez a nyaralási mód olcsósága és praktikussága miatt. A nyaralni, kirándulni vágyó maga választja meg az úti célt, és szerető házigazdákra lel szerte a világban, ha ő maga is vállalkozik a vendéglátó szerepére.
2008-11-20: Család - Puskás Attila:

Muskátli télen is

A szobanövények minden évszakban otthonossá, kellemessé és derűssé varázsolják lakásunkat. Nincs is gond ezzel — a téli időszak kivételével. Az csak természetes, hogy a hónapokig tartó tél idején is igényeljük kedvenceink jelenlétét. Csakhogy azok a feltételek, amelyeket elvárnak növényeink, hogy lombozatuk, virágaik zavartalanul kialakuljanak, jobbára hiányoznak vagy csökkennek télen. Mi legyen tehát a muskátlikkal?