Fiatalság, égőket fel!

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet
,,Tessék! Megmutatjuk mi a tanároknak, a felnőtteknek, az igazgatóknak, az igazgatóságoknak, az iskoláknak! Megmutatjuk, hogy nem vagyunk mi babszemek!" — üzeni egy kolozsvári diák, aki részt vett a felvonuláson.

A diákok elmondása szerint a tanárok, az igazgatók, vagyis az iskolák nagy része nem tartja tiszteletben a diákok személyes jogait. De nem csak! Kolozs megyében és a környező megyékben a kevés magyar iskola és a roma gyerekek problémája is súlyosnak bizonyult az utóbbi időben, hiszen az ő jogaikat sem veszi számításba senki. Így a pár hétvégével ezelőtt megrendezett Diákjogi Konferencián — amelyen tíz megye diáktanácsa vett részt — eldöntötték: tenni kell a diákok jogaiért!

November 17-én történt, hétfőn, a Középiskolások és Egyetemisták Jogainak Világnapján. Középiskolások és egyetemista fiatalok százai vonultak végig Kolozsvár központján, hogy megmutassák, ők igenis, ki tudnak állni maguk és társaik jogaiért. A felvonulást a MAKOSZ (Romá­niai Magyar Középiskolások Szövetsége) és a KMDT (Kolozs Megyei Magyar Diáktanács) szervezte, de az OBESSU (európai diákszervezet) is csatlakozott az ESU kezdeményezéséhez (ők gyakran részt vesznek, és szerveznek ilyen és ehhez hasonló felvonulásokat, szintén a diákok jogaiért.)

Érdekes számomra, hogy nem csak Kolozsvárról jelentek meg diákok, hanem Szilágy megyéből és Bánffyhunyadról is részt vettek a felvonuláson. Volt, aki egyenesen Sepsiszentgyörgyről indult Kolozsvárra egy tartalmas, de fárasztó médiatalálkozó után. Moni Loránddal folytatott beszélgetésünk során kiderült, ő sokkal több zajra, sokkal több lelkesedésre várt. A Szilágy megyei ifjú úgy látta, hogy a felvonulás halkan zajlott, és nem keltette fel mindenki figyelmét, de így is nagyon jól sikerült.

Amint Talpas Botond kifejtette, a civil szervezetek nem csak Romániában, hanem más országokban is hasonló felvonulásokra készülődnek. A második legolvasottabb portugál napilap oktatási rovatának vezető híre, hogy a diákok csütörtök és péntek után hétfőn is országos megmozdulásokra készülnek. Hét végén SMS-lánc segítségével mozgósították egymást, hogy feketében jelenjenek meg a következő tüntetésen, és ne menjenek iskolába az új diákstatútum elleni tiltakozásul. Albino Almeida, a Portugál Szülői Egyesü­letek Országos Szövetségének (Confap) vezetője elmondta a lapnak, hogy nagyon aggódik az iskolákban kialakult helyzet miatt. Almeida kéri a szocialista kormányfőt, az oktatási miniszter asszonyt és a szakszervezeteket, hogy minél hamarabb üljenek össze, és az iskolatanácsok javaslatai alapján dolgozzák át a miniszter asszony tanárértékelési rendszerét. Luís Baptista, a Diákplatform vezetője bejelentette, hogy még decemberben országos tüntetést tartanak Lisszabonban A miniszter asszony mondjon le! vezérjelszó alatt. Hozzátette, az SMS-üzenetek, a tojásdobálások és egyéb nem kívánatos jelenetek az iskolákban uralkodó elégedetlenség egyenes következményei, viszont lejáratják a diákok mozgalmát. A diákok tiltakozásának legfőbb oka: az új statútum egyformán bünteti a jogos hiányzást és a lógást is. Az állami tulajdonú Diário de Notícias című lap vezető híre, hogy a tanárok leleményes választ adtak a miniszter asszony tavaly szeptemberi utasítására: eszerint a kilencedik évfolyamban senkit sem lehet megbuktatni. A tanárok egyre inkább elterjedt válasza: egy diákot sem osztályoznak az év végi vizsgák előtt. A pedagógusok nem egyeztették spontán döntésüket sem a szakszervezetekkel, sem a miniszterrel.

Nem csak Romániában, hanem egész Európában megmozdult a diákság. Gyerünk fiatalok, égőket fel!

Vass Szende

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Ha ceruzák és mikrofonok találkoznak

Friss diákinterjúk, viccek, beszámolók, valamint hangos zenegépek sorakoztak az idén is megrendezett Médiatalálkozón.
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Félredőlt mérleg

Nem mer szembenézni önmagával, fél a jövőtől, ugyanúgy, mint a jelen nehézségeitől... Mindez olyan személyre vall, ki pusztán csak empátiából, vagy — a diák esetében — a tanár jóindulatának megszerzése végett lépi át annak az intézménynek a küszöbét, mely emberségre és tudatosságra nevel.