Kicsi Pali így él Székelyudvarhelyen

2008. november 22., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Székelyudvarhely egyes iskoláiban is problémákat okoznak az öltözködésre, a hajviseletre és a pirszingekre vonatkozó szabályok. Kicsi Pali, a főhősünk egy középiskolás, örökvidám gyerek, aki a következőképpen élte meg Székelyudvarhely egyik tanintézményében iskolás éveit.

Minden tanév kezdetén Pali nagyot sóhajtott az iskola kapuja előtt, de nem azért, mert nem szeret tanulni, hanem azért, mert szigorúak voltak az iskolában a szabályok. Pali és még sok hasonló helyzetben levő diáktársa szeretett volna önmaga lenni: hosszú hajjal, rasztával, laza öltözettel. A főszereplőnk jó kölyök, kedvelik is a tanárok, de ő is minden év karácsonyát kopaszon várta. Fakó feje csak úgy virított a karácsonyfa fényénél. Nem volt neki más választása, az iskola kötelezte arra, hogy a fodrásznak szigorú törzsvendége legyen. Ez így zajlott minden tanévben mindaddig, míg ezt a problémát egy diáktanács meg nem elégelte, és aláírásokat nem kezdett gyűjteni. Azzal érveltek, hogy attól, ha másképp nézünk ki, még ugyanazok az emberek maradunk. Elég nehezen ment a folyamat (biztos azért, mert az igazgatóság sok gengszteres filmet nézett). De hosszadalmas munka után végül sikerült közös megegyezésre jutni az iskola vezetőségével, és az igazgatóság elfogadta a természetes hajviseletet, valamint a szabadabb öltözködést. Volt ott sok boldog diák. Pali szíve is repesett az örömtől, hisz végre önmaga lehetett.

Ez az eset tényleg megtörtént Székelyudvarhelyen, de sajnos, jó pár iskolában még probléma van. Legrosszabb a helyzet a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, ott nagyon komolyan veszik a belső rendszabályzatot, és ellenőrzik is a diákokat. A büfék korlátozásának következményeként még jobban szigorították a szabályzatot. A kapun már csak engedéllyel szabad kimenni, de ez még nem jelent akkora problémát, mint az előbbi eset. De már van egy jó példánk, hogy tisztelet és megbecsülés mellett az iskola van a diákért, és nem fordítva.

Így él Kicsi Pali, főhősünk a 2008-as tanévben Székelyudvarhelyen.

Kállai Emánuel, Eötvös József Szakközépiskola, Székelyudvarhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Mi változik, és mi marad?

Egyre gyorsabban telnek a nyári vakációk... Egyre inkább azt vesszük észre, hogy nincs időnk mindenhová elérni ,,nyaralni". Vajon így telne az iskolaidőszak is? Kiderül az idén.
2008-11-22: Kovakő - diákmelléklet - x:

Hírkígyó

Gyermekek Palotája
Adventikoszorú-készítés
November 25., 26., 27., 28. — mindennap 17 és 20 óra között.
Minden gyereknek megadatik a lehetőség a karácsonyi készülődésre, játékra és kacagásra.
Érdeklődni a 0729 828 102-es telefonon.