Amerikai röpcékA felhőkarcolók világában

2008. november 22., szombat, Világfigyelő

A labirintustörténet jut eszembe. A krétai csodaépítmény át- és beláthatatlansága.

New York is labirintus. A Manhattan is labirintus. Épületlabirintus. Felhőkarcolók labirintusa. Kilométereken át mehetsz, és egyik felhőkarcoló a másikat követi. Szinte fantasztikus. A földből kinövő, égbe kapaszkodó, eget karcoló labirintusrengeteg.

Ebben a városban minden vidéknek számít, ami más, nem ő, nem az ő arculata, nem az ő természete, nem az ő világa. Ráálmodták erre a sziget-nyelvre, a Manhattanre ezeket a nagy, harminc-, nyolcvanemeletes épületóriásokat. Azt, amit a Világkereskedelmi Központ két épületóriásának a megsemmisítése előtt láthattak az akkor erre járók, már csak képekről lehet rekonstruálni. Akkor még monumentálisabb lehetett a látvány. Ám most is, így is az! Az épületóriások tövében skatulya-rendszerességgel kockáznak az utcák. Fentről, a Empire State Building 87. emeletét körbefogó erkélykilátóból nézve: mint vékony szalagok, nyílegyenesen szeldesik fel, helyezik skatulyarendbe az épületeket az utcák. Minden ötödiken oda-vissza forgalom, így is és úgy is, hosszan is és keresztben is, s a közbeesőkön vagy jobbra, vagy balra, csak egy irányban hömpölyög a kocsik rengetege. Onnan, fentről: apró, ujjbegynyi kis mozgó, tömegben sodródó, áramló ,,lények", szinte porszemek. Mint a folyam. Itt, fent fecseg a felszín, ott, lent hallgat a mély. Mert a zúgás csak mint egy általános XXI. századi zaj hallszik ide fel, mint a víz áramlása valahonnan messziről, madártávlatból. És mintha versenyt kapaszkodnának az épületek. Csipkézetesen nyúlnak az égbe! Nem vonalzóval elhatárolva. Az ablakok sora, rengetege! Kezded számolni, és belezavarodsz! És arra gondolsz, ott mindenütt, azok mögött a merev, sorjázó ablaksorok mögött élet van, emberek nyüzsögnek. Megjegyzik a krónikaírók: ,,akkor", azon a szeptemberi napon ,,csak" négy-öt ezer ember volt a két hatalmas épületben. Máskor: 25—30 ezer! Ezrek egy-egy épületben, mely lehet munkahely is, lehet lakóhely is. ,,Fent lakom a 38. emeleten!" Még kimondani is szédület. Nagyközségnyi, városnyi, kis-, közepes és nagyvárosnyi ember csak egy-egy épületben.

És ha lent sétálsz az elegánsan kapaszkodó épületek, az üvegpaloták lábánál, akkor is micsoda látvány! Az üvegfalakban tükröződik az utca! És hömpölyög a tömeg, hömpölyögnek az emberek.

Szinte csoda: ebben a hatalmas áradatban, autók áradatában, emberek áradatában, épületek áradatában rend van. Villognak, végzik feladatukat a jelzőlámpák, türelmesen meg-megáll az áradat, egyet-kettőt továbblép, aztán jön a keresztáradat, az is továbblép egyet-kettőt, és nincsen vég, csak meg-megállás, a hömpölygés folyamatos, végeérhetetlen, mint ahogy a vizek hömpölygése is az! És a gyalogosok áradata is folyamatos, szinte megállíthatatlan. És rend itt is és ott is. Mégsem labirintus ez, hiszen itt el lehet igazodni! Az utcák neve sorjázó számsor, 1-es, 25-ös, 69-es, 112-es utca, a keresztutcák street-ek egyenlő távolságra vannak egymástól, fejben is ki lehet számolni a távolságot, ha valahová el akarsz jutni. Itt a Danaidák nem gabalyodnak bele, nem vesznek bele a saját fonalukba. Ezt a rengeteget az emberi logika állította rendbe, tervezte meg, építette meg, emelte a magasba. Ez New York, ez a modern világ. Melyet most nyugtalanság lep meg, mert hát mi lesz itt, ha összeomlik az a nemcsak kőből-üvegből, hanem benzinből is, elektromos áramból is, s mindenekfölött pénzből, banktőkéből épült, működtetett civilizáció? Ezekben a hónapokban derült, ,,szivárgott" ki, került napfényre, hogy baj van, nagy baj körvonalazódik, mert a pénzlabirintus néha fikció, nincs benne az a vasrend, kőrend, keménységrend, mint ebben a magasba emelt, felhőkbe taszított világban. Itt, a világtőke központjában nyugtalanság ül az emberarcokon. Szoroznak, osztanak, számolnak. És sokan, nagyon sokan, nemcsak a kicsik, a nagyok is félnek. S így hát a labirintus mégis labirintus. Be- és átláthatatlan rejtelem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-11-22: Világfigyelő - x:

Biblia Sacra Hungarica-kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Biblia Sacra Hungarica — A könyv, mely örök életet ád címmel nyílt a magyar Szentírás történetét bemutató kiállítás tegnap Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban a Biblia évének egyik fő rendezvényeként.
2008-11-22: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Pozsony engedett
Magyar és szlovák nyelvű földrajzi megnevezéseket egyaránt tartalmazni fognak a jövőben a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvek — állítja Ján Slota, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke. ,,Remélem, hogy nyugalom lesz. Ez egyértelmű meghátrálás, de a politika kompromisszumokra épül" — nyilatkozta a SITA hírügynökségnek. Szerinte az első helyen a szlovák megnevezésnek kell állnia, s csak azután jöhet a földrajzi név a nemzeti kisebbségek nyelvén is. ,,Nem tudom, miért kellene a nemzeti kisebbség nyelvének az első helyen lennie, mintha az államalkotó nemzet itt egy másik nemzeti kisebbség lenne" — mondta.