A nemzet naptárai

2008. november 27., csütörtök, Kultúra

A perkői Szent István-kápolna tetőzetének vöröse, a négykaréjú épület fehérre meszelt falai meg a körülötte elterülő pázsit színe olyannyira szépen kiadja a magyar zászló piros-fehér-zöldjét, főleg egy ráérző fotográfus lencséjének közvetítésével, hogy a kép úgy megragadta a Nemzet Naptára szerkesztőit, hogy az idei falinaptár címlapfotójává emelték Kaleha Zsolt budapesti fotóművész felvételét.

A Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja című naptár minden egyes fotóján a nemzeti színek ,,játsszák" a főszerepet, mint a zöld fenyő előtti piros kerítésre fagyott fehér zúzmara, vagy egy kedves kislány hajtincsébe font piros, fehér és zöld szalagocska, zöld fűben fekvő fehér hímes piros tojások, és így tovább. A képek nem véletlenül kerültek össze. A New York-i Hungarian TV Magazine (www.htvm.us) és az ’56 Lángja Alapítvány (www.56langja.com) állandó fotópályázatot hirdetett, melyre a nemzeti színeket a legkülönbözőbb, legmeghökkentőbb összefüggésben megjelenítő digitális fotókat várnak (MagyarTrikolor@yahoo.com). A megkésett küldeményeket a következő év nevezőiként iktatják. Büszkén nézhettük idén a perkői kápolnát, jó lenne minél több háromszéki témájú képet felfedezni az elkövetkező naptárakban.

(pásztori—szekeres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-11-27: Kultúra - x:

Ha Katalin kopog...

Szántó Piroska rajza
A Katalin-nap, mint mágnes az üveglapra szórt vasreszeléket, számtalan népszokást forgat maga körül, a Katalin-naphoz sokszor megdöbbentő, komikus, groteszk hiedelmek és babonák is kapcsolódnak. Ezekből nyújtunk át most hódolattal a Katalinoknak egy névnapi csokorra valót a néprajztudós Dömötör Tekla összefoglalásában. (b. l.)
2008-11-27: Család - Jártó Kocsis Edit:

A doki esete a szolgáltatással (Szolgáltatás és szolgálat)

Egy nemrég lezajlott megyeközi tanácskozás végső összefoglalója leszögezi — tudom meg egy újságcikkből —, hogy orvosnak, tanárnak el kell fogadnia azt az új szemléletmódot, miszerint mindkettő szolgáltatást nyújt a fogyasztóként szereplő betegnek vagy diáknak.