Szolgáltatás és szolgálatA doki esete a szolgáltatással

2008. november 27., csütörtök, Család

Egy nemrég lezajlott megyeközi tanácskozás végső összefoglalója leszögezi — tudom meg egy újságcikkből —, hogy orvosnak, tanárnak el kell fogadnia azt az új szemléletmódot, miszerint mindkettő szolgáltatást nyújt a fogyasztóként szereplő betegnek vagy diáknak.

Döbbenetes iramban hódít teret a gazdasági alapú értékrend — szögezem le —, és átformálja világnézetünket. Sebaj, hiszen a tudomány állandóan fejlődik, és vele együtt az egész világ — nyugtatom magam —, amióta a darwini evolúciót ismerő majom leszállt a fáról, mert rájött, hogy ő ettől kezdve ember.

Ez az új szemléletmód ellenben olyan szépen, alattomosan lopja be magát életünkbe, és úgy változtat meg, hogy észre sem vesszük.

Vessünk hát egy pillantást erre a szolgáltatásközpontú fogyasztói világra. A szolgáltatás egy olyan cselekvéssorozat, melyet az emberek a többi ember hasznára végeznek — fogalmaznak a szakkönyvek —, természetesen, bizonyos ár ellenében. Például: a vízszerelő beszereli a csapot, a fodrász elkészíti a frizurát stb.

Számomra minden érthetően logikus, mégis felidéződik bennem a valamikori nyugati fogorvos esete, aki időközben mélyen gondolkodó spirituális tanítóvá vált, de megtartotta praxisát is.

Rengeteg pénzt keresett egy időben — mesélte —, de tevékenysége kis hányada állt csak gyógyászatból. A kellemes fogadtatás, csevej, a sok lépésből álló, elhúzódó elő- és utókezelés tették ki a nagyobbik hányadot. Így a páciens érezte, hogy ő fontos, az orvos érte és csak őérte létezik, és ezt keményen meg is fizette.

A legtöbb ember elégedett volt a szolgáltatással, de akadt egy nagyon kellemetlen beteg, aki mindig mindent dühödten kifogásolt, és mégsem váltott orvost a szívélyes javaslatra. Rendszeresen eljárt az orvoshoz, és amilyen dühösen és elégedetlenkedve érkezett, ugyanúgy távozott.

A mi doktorunk tűrte a fogyasztó-beteg dühkitöréseit, és mosolyogva szolgáltatott, mígnem anyagi jóléte teljében már nem lelte örömét semmiben, és az egészsége is kezdett romlani.

Ekkor döntött a változtatás mellett, mely életmódváltozással szemléletváltást is hozott.

Első lépésként úgy fogadta a kellemetlenkedő beteget, hogy eléje tette annak minden pénzét, amit évek alatt neki fizetett — miközben állandóan becsmérelte orvosa szakértelmét —, és közölte vele, hogy többet nem fogadja el betegének. A beteg döbbenetében hagyott csapot-papot, és azóta máshol fogyasztja a mások idegeit.

A történet hőse először veszített népszerűségéből, na meg pénzéből, majd más típusú emberekből állt össze betegeinek tábora, akiket azóta is szolgál tudása legjavával. Igaz, valamivel kevesebbet keres, de betegei tisztelik, megbíznak benne, ő meg jól érzi magát a bőrében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-27: Kultúra - x:

A nemzet naptárai

A perkői Szent István-kápolna tetőzetének vöröse, a négykaréjú épület fehérre meszelt falai meg a körülötte elterülő pázsit színe olyannyira szépen kiadja a magyar zászló piros-fehér-zöldjét, főleg egy ráérző fotográfus lencséjének közvetítésével, hogy a kép úgy megragadta a Nemzet Naptára szerkesztőit, hogy az idei falinaptár címlapfotójává emelték Kaleha Zsolt budapesti fotóművész felvételét.
2008-11-27: Család - x:

Advent

Az advent kezdete egybeesik az egyházi év kezdetével. Idén advent első vasárnapját november 30-án tartjuk. Az elnevezés a latin adventus — megérkezés, eljövetel — szóból ered, a Jézus születésére, eljövetelére való várakozás időszakát jelenti.