Mi, hol, mikor?

2008. december 4., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Szavazzunk Bagoly Orsolya Pannára
A Duna TV Magyar csillagok — Mentor című műsora keretében a Csillagszemű mesemondó verseny elődöntőjén a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont VI. osztályos tanulója, Bagoly Orsolya Panna harmadik helyezést ért el. A Duna Tévében a verseny még nem ért véget, december 6-ig a tévénézők is szavazhatnak SMS-ben vagy e-mailben, így Panna, a kovásznai csillagszemű mesemondó kislány megnyerheti a közönség különdíját is. Tehát ne sajnáljunk egy SMS-t küldeni Bagoly Orsolya Panna jeligével a 00 36 30 949 20 01-es számra, vagy akinek lehetősége van, küldjön e-mailt a csillagszemu@dunatv.hu címre. Aki nem látta a műsort, a Duna TV honlapján megtekintheti. (bodor)
Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében pénteken 18 órakor Kisgyörgy Zoltán Háromszéki vártúrakalauz című könyvét mutatják be. Házigazda: Bordi Zsigmond Loránd, a kötetet a szerző mutatja be.
Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi városi művelődési házban ma 17 órakor Magyari Lajos közíró megnyitja a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészeti Szö­vetség tagjainak közös kiállítását.
Zene
* A sepsiszentgyörgyi Blúz Bend pénteken 20 órától Mikulás-koncertet ad a Bástyában.
* A kovásznai református férfikórus fennállásának 125. évfordulója alkalmából szombaton 17 órától a központi református templomban tartják a VIII. Kovásznai Kórusta­lálkozót.
Bábszinház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozata advent második vasárnapján 16 órától a stúdióteremben szabadelőadáson játssza Betle­hem című produkcióját.
Röviden
Előadás. Sepsiszentgyör­gyön a városi művelődési házban ma 17 órától a Hazatalálás című előadás-sorozat keretében Hajdu Katalin régész, a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA munkatársa Ásóval a Biblia nyomában címmel, Tábori László Kelet-kutató A torinói lepel titka magyar szemmel címmel tart előadást.
Ünnepi készülődés. A Gu­zsalyas Alapítvány ma 17.30 órától karácsonyi előkészületekre vár gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket a sepsiszentgyörgyi Míves Házban: betlehem és betlehemes figurák, mézeskalács- és szalmadísz-készítés.
Utánpótlás. A Háromszék Táncegyüttesnél újraindulnak az utánpótláscsapat táncpróbái. Idén is várnak új jelentkezőket, középiskolás, valamint frissen végzett fiatalokat. Jelentkezés ma vagy hétfőn 18 órakor a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota balett-termében.
Fogadóóra. Tőkés László EP-képviselő sepsiszentgyörgyi irodájában ma 10―12 óráig az elkobzott ingatlanok jogi helyzetével kapcsolatos felvilágosítások kérhetők.
Áramszünet. Katrosában és a Kászonokban ma és holnap 8—15, Hidvégen és Nyáraspatakon pénteken 16—18, Szárazajtán ma és holnap 8—15, Imecsfalván és az imecsfalvi vasútállomáson ma 10—17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Földmérés. Bikfalván pénteken 9 órától az elmaradt parcellákon folytatják a földmérést: Egerpalló, Uzoni-szél alsó fele, Sárkert, Sötéteger dűlő (a lisznyói részen), sportpálya környéke. Kérik a földtulajdonosokat, jelenjenek meg a helyszínen.
Borbála napja. Borbála, miként Katalin is, a lányok pártfogója. Ekkor teszik vízbe a Borbála-ágat — cseresz­nye-, barack- vagy mandula­gallyacskát —, amely ha karácsonyig kivirágzik, a leány biztosan férjhez megy. A néphiedelem szerint ilyenkor nem szabad fonni, mert megsántul a marha, tilos a varrás, mert bevarrják a tyúkok fenekét, a söpréssel pedig elűzik a szerencsét, megengedett volt viszont a borfejtés. Ez a nap a katolikus naptár szerint a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának az emléknapja.
Emlékkiállításra készülve

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum történelem-régészet részlege Sovánka István üvegművész születésének 150. évfordulójára kiállítással készül. A 2008. december 19-től 2009. február 15-ig látogatható tárlat megvalósításához a lakosság, műgyűjtők segítségét kérik. Amennyiben a fent említett időszakban nélkülözni tudják a Sovánka István által, illetve a bükszádi üvegcsűrben készült kedves üvegtárgyaikat, szíveskedjenek kölcsönadni a kiállításra. Érdeklődni a múzeum 0267 312 442-es telefonján lehet. A tárgyakat Barabás Hajnalka, a kiállítás kurátora várja december 12-ig, hétköznaponként 9—15 óráig.
Legyen ön is fotósunk!
A nyáron meghirdetett fotópályázatunk nagy népszerűségnek örvendett, nagyon sok felvételt kaptunk. Sajnos, rövid volt a nyár, véget ért az uborkaszezon, beindult a köz- és művelődési élet, valamennyi beérkezett fotót nem is tudtuk megjelentetni, de ahogy az oldalban hely adódik, újra közlünk belőlük. Nemrégiben megejtettük a zsűrizést is. A versenyben vala­mennyi fotó részt vett, azok is, amelyek még nem jelentek meg az újságban. Az anyag ismeretében úgy döntöttünk, hogy nem rangsoroljuk a képeket, hanem három kategóriában díjazunk egyet-egyet, tehát három olvasónk kap könyvcsomagot: Gotsman Csilla a Székely Mikó Kollégiumban készült művészfotójáért, Pásztor-Solnár Béla a Sugás Áruház tetejéről készült képével a különleges témaválasztás kategóriában és Bede Erika sajtófotó kategóriában. Szerkesztőségünkben várjuk őket a könyvcsomag átvételére.
Mindenkinek köszönjük a fotókat, s a továbbiakban is várjuk az önök által közlésre érdemesnek tartott felvételeket.
Vasúti közlekedés
A MÁV-START Zrt. szolgáltatásaival és fejlesztéseivel szeretne utasainak komfortos utazási feltételeket nyújtani. A 2008―2009. évi menetrend 2008. december 14-től lép érvénybe, és számos újdonságot tartalmaz a Magyarországról Romániába és Romániából Magyarországra utazóknak. A MÁV-START Zrt. a két ország között közlekedő személyszállító vonatait romániai partnerével, a CFR Călători Rt.-vel együtt működteti. A 2008 decemberétől a Buda­pestről induló nappali távolsági vonatokban csak InterCity minőségű személyszállító kocsik közlekednek, kényelmes utazási feltételeket teremtve. Arad felé kétóránként indul személyszállító vonat Buda­pestről. Hosszú idő után először közlekedik közvetlen nappali vonat a Székelyföldre az új menetrend szerint ― tájékoztatott a MÁV.
Kék fény
Tyúktolvajok. Szombatra virradóra az előpataki rendőrök elkapták C. Ion (28) és B. Vasile (30) helybeli lakosokat, akik öt tyúkot és három kacsát cipeltek. Mint kiderült, a szárnyasokat egy árapataki gazdaságból vitték el. A szárnyasok visszakerültek gazdájukhoz, lopás vádjával indult eljárás.
Erdészeti razzia. Kedden a bölöni rendőrök az Erdő pajzsa akció keretében a Korlát völgyében tartottak ellenőrzést az erdészekkel közösen. Tetten érték Sz. Gheorghe (19), B. David (19), B. Ilie (22) és B. Moise (26) lügeti (Brassó megye) lakosokat, akik több bükk- és gyertyánfát vágtak ki és próbáltak elszállítani. A fát elkobozták. Miután a tönköket megvizsgálják, és megállapítják a kárt, azután sorolják be jogilag a bűncselekményt.
(Rendőrségi tájékoztató)
Állásbörze
A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egész­ségügyi asszisztens (technikum), pék (szakképzett — szk.), pénztáros (kf.), könyvelő (kf.), elektromechanikus (technikum), számlázó (kf.), földmérő mérnök, épületgondnok (kf.), főfelügyelő (szociális gondozó ff.), felügyelő (műszaki ff.), kezdő felügyelő (gazdasági ff.), főfelügyelő (ff.), laboráns (kf.), textilipari laboráns (líceum), földmunkagép- (talajgyalu) kezelő (szk.), épület-karbantartó, hulladékszortírozó, erdész, cukrász, menedzsment-előadó (gazdasági ff.), humánerőforrás-előadó (kf.), marketingfőnök (ff.), hirdetési főnök (ff.), kézi asztalos, földmérő (kf.), két-két előadó III. (kf.), biztonsági őr (kf.), varga (szk.), vasbetonszerelő (szk.), géplakatos (szk.), textíliafehérítő operátor, textília­festő operátor, faipari lakkszóró, rakodótargonca-kezelő (kf.), kőműves (szk.), három-három pincér (szk.), hulladékszortírozó, -újrafeldolgozó ope­rátor, sofőr, autómosó, egyetemes asztalos, négy-négy me­nedzserasszisztens (kf.), báros, szakács, öt-öt autóvezető (kf.), takarítónő, segédfelügyelő (szociális gondozó ff.), elárusító (kf.), hat kereskedelmi ügynök (kf.), hét árumozgató, huszonöt szakképzetlen konfekciós munkás, szakképzetlen munkás, negyvennyolc textilkonfekció-összeállító.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-03: Magazin - x:

Tökkoncert

Tökpuffanásra vettek jegyet — 9 dollárért (több mint 26 lejért) darabját — több százan az Egyesült Államokban.
2008-12-04: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, feleség, édesanya, testvér, rokon és ismerős, az ozsdolai születésű volt sepsiszentgyörgyi
LÁSZLÓ GABRIELLA
életének 57. évében elhunyt.
Temetése 2008. december 6-án, szombaton 10 órakor lesz az ozsdolai római katolikus temetőben.
A gyászoló család
7253421