Mikulásvirág — ami virít, nem a virág

2008. december 4., csütörtök, Család

Jól ismeri a naptárt — feltehetően — a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), mert megjelentek már égővörös fellevelei (ezek nem virágok, a valódi virágai jelentéktelenek, kicsinyek). Már ebből is tudhatjuk, hogy Szent Miklós gyermekek által várva várt ünnepéig csak néhány napot kell ,,aludnunk". Kínálják is a virágkereskedők ezt a tartósan díszlő ,,kutyatejfélét"! (Híven a kutyatejnövények — euphorbiák — nevéhez, ennek sem hiányzanak a mérgező, fehér ,,tejnedvet" temelő sejtjei.)

Ha növényünk ,,elvirágzott" (elvesztette vörös leveleit), vissza kell vágnunk, ha azt akarjuk hogy majd újra ,,virágozzék.

Növényünk meleg, napos körülményeket szokott meg, hiszen őshazájában, Mexikó­ban — ott bokornyi nagyságúra nő, akárcsak a bodza nálunk — a nyílt területen ilyen éghajlati feltételek uralkodnak. Egyébként nem csak vörös, hanem más színű (gyakori a sárgás) fellevelei is lehetnek a nemesített fajtáknak. Megfigyeltem, hogy — mint a karácsonyfát — sok helyen, ha már csak zöld levelei vannak, kidobják. Ne tegyük! Ha nem is metsszük vissza, akkor is zöldell, sőt, ,,piroslik" is, bár nem a megfiatalítotthoz hasonló dúsan. Bár melegkedvelő növény, a téli, hűvösebb szobahőmérsékletet is elviseli károsodás nélkül. Következésképp tarthatjuk egymás mellett a karácsonyi kaktusszal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-04: Család - x:

Mit hozzon a Mikulás?

A gyermekek a Mikulás-napi és karácsonyi ajándékozás alkalmával a szüleik által mutatott mintát veszik át, noha lehetnek olyan korszakaik, amikor ezzel kifejezetten szembefordulnak — állítja, és ajándékozási szokásainkat is értékeli Csák Annamária gyermekpszichológus.
2008-12-04: Riport - Sylvester Lajos:

Mészégetők a Rikán

Vargyas fölött, útban Oklánd felé a kőbányánál önkéntelenül is megtorpan az ember, megállítja a sárgába hajlóan fehérlő hatalmas seb a hegy oldalában, a masszív kőbányászat idejéből ottfelejtett kőrakodó rámpa, ennek a környezetből kilógó csúnya betonoszlopai. És a frissen átadott aszfaltcsík alatt, ennek közvetlen közelében mészégető kemencék vastag fehér füstje burványlik a lombját veszített erdő fái között. Ezek a mészégető katlanok nagy formájukkal valami ősi barlanglakást idéznek, és nem a népi iparűzés telephelyét.