Simone de Beauvoir-könyv

2008. december 6., szombat, Magazin

Simone de Beauvoirról, a XX. századi francia irodalom egyik legolvasottabb alkotójáról készült könyvét mutatta be csütörtök este a budapesti Francia Intézetben Daniele Sallenave az író születésének 100. évfordulója alkalmából tartott konferencián.

Daniele Sallenave francia író, egyetemi tanár, újságíró, a Renaudot-díj kitüntetettje Castor de guerre (Harcias hód) című, Simone de Beauvoir portréját megrajzoló és a XX. század, a ,,szélsőségek századát" bemutató műve 2008 elején jelent meg a Gallimard Kiadó­nál. Beauvoir a ,,harcias hód" szavakat 1939-ben vetette egy kis fénykép hátoldalára, mintegy ígéretként és igényes magán- és közéleti életprogramként. Daniele Sallenave előadásában hangsúlyozta: Simone de Beauvoir életműve nemcsak egy 22 éve meghalt írónő öröksége, de több okból is ajánlott olvasmány mindenkinek, főleg a fiatal nemzedékeknek. Műveinek, mindenekelőtt önéletrajzi trilógiája első kötetének, az Egy jó házból való úrilány emlékeinek legfőbb tanulsága az író szerint mindenki számára a szabadság leckéje: szembe kell szállni mindennel, amit diktálnak nekünk, ha az ellenkezik azzal, ahogyan a sorsunkról akarunk dönteni. Az író elmondta: Simone de Beauvoir ellentmondásos portréját megrajzolva nem piedesztálra állítani kívánta őt, hanem életművének nagyságát elismerve az árnyoldalakat is bemutatni.

Az MTI kérdésére, hogyan juthat el a múlt századi francia író műveinek tanulsága az ifjú nemzedékekhez az internet és az úgynevezett ,,amerikai szubkultúra" világában, amikor eltűnni látszik a Gutenberg-galaxis, Daniele Sallenave elmondta: egyelőre még nem tartunk itt, az internetnek hála intenzív a kommunikáció, még ha a nyelv nem is tökéletes. Ami veszélyt jelent, az a jelen pillanat kultusza, a fogyasztói társadalom, a szórakozás, a lazítás. Azt a világot kell megőriznünk, amelyben a munka és a szórakozás mellett elgondolkodunk az életünkről is ― mondta.

A konferencián Madeleine Gobeil kanadai irodalomprofesszor, újságíró bemutatta az 1967-ben forgatott, Portrait croisé Sartre-Beauvoir című dokumentumfilmjét, amelyben Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre először engedett betekintést intim világukba, s Madeleine Gobeil és Claude Lanzmann, a Soá című film későbbi rendezője kérdéseire válaszolva fejtik ki az őket foglalkoztató nagy kérdéséket: Sartre az értelmiségieknek a világban játszott szerepéről, Beauvoir pedig feminista meggyőződését hangoztatja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-06: Emlékezet - x:

A román—magyar konföderációról

(folytatás november 29-i lapszámunkból)
Tárjunk föl még több diszkréciót: hogyan gondolkodik ma, tíz év orosz világ után a román és a magyar? Tudomásul vették, hogy van egy közös ellenfelük, de úgy vélik, nincsenek közös barátaik. A román az angoltól várná, hogy támogassa őt a magyarral szemben, a magyar pedig az amerikaiaktól.
2008-12-06: Magazin - x:

Sofőr a Nobel-díj-átadáson

Egy tudósból lett alabamai sofőr is részt vesz az idei kémiai Nobel-díjak kiosztásán Svédországban. Ugyanis az ő kutatásai is hozzásegítették kollégáit a díj elnyeréséhez.