Sofőr a Nobel-díj-átadáson

2008. december 6., szombat, Magazin

Egy tudósból lett alabamai sofőr is részt vesz az idei kémiai Nobel-díjak kiosztásán Svédországban. Ugyanis az ő kutatásai is hozzásegítették kollégáit a díj elnyeréséhez.

Douglas Prasher, akinek karrierje a nyolcvanas években még kutatóként ívelt felfelé, megtalálta és leírta azt a gént, amely egyes medúzáknál zöldes kisugárzást okoz. Mikor a munkát nem tudta folytatni, mert nem kapott több támogatást, fogta magát, és eredményeit önként átadta két amerikai kollégájának, Martin Chalfie-nek és Roger Tsiennek. Jól sáfárkodtak az értékes adománnyal: idén ők nyerték az 1,4 millió dollárral járó kémiai Nobel-díjat a zöld fluoreszcens protein (GFP) felfedezéséért és hasznosításáért. Az elismerésen egy harmadik tudóssal, Simomura Oszamuval osztoznak, akit ennek a fehérjének a hatvanas évekbeli felfedezéséért honorált a Nobel-bizottság. Chalfie és Tsien nem feledkezett meg egykori kollégájáról, és meghívta őt a díjátadó ceremóniára. Az 57 éves Prasher a The Huntsville Times riporterének mesélte el, hogy repül Stockholmba, és hogy biokémikusként nem talált munkát, ezért állt be sofőrnek egy autókereskedésbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-06: Magazin - x:

Simone de Beauvoir-könyv

Simone de Beauvoirról, a XX. századi francia irodalom egyik legolvasottabb alkotójáról készült könyvét mutatta be csütörtök este a budapesti Francia Intézetben Daniele Sallenave az író születésének 100. évfordulója alkalmából tartott konferencián.
2008-12-06: Magazin - x:

A lábatlan Mikulás és a bolond karácsonyfa

Különös Mikulást állítottak ki egy észak-ohiói város, Oberlin közkönyvtárában: a kerekes székben ülő Mikulást egy dilis karácsonyfa lelöki a lépcsőn. Keith McGuckin’s installációján a Mikulásnak ― egy olyan balesetből kifolyólag, amelyben szerepe volt az alkoholnak és elektromos vezetékeknek ― nincs lába. Az installáció mellett látható szöveg szerint a fa később a Mikulás-üdvhadsereg perselyével egy sztriptízbárba megy.