Szemesnek áll a világ

2008. december 6., szombat, Magazin

Döntött a francia bíróság: Cioran harminchét kéziratfüzete egy takarítócég tulajdonosnőjét illeti meg. Az ítélet nem jogerős.

Történt ugyanis, hogy a Jacques Doucet Könyvtár, Emil Cioran román filozófus és író jogutódja beperelte annak a takarítócégnek a tulajdonosát, amely 1997-ben Simone Boué, a filozófus élettársa halála után lakásukat kiürítette (Cioran két évvel korábban, 1995-ben hunyt el). A cégtulajdonos szerint a harminchét füzetet a ház pincéjében találták, a padlón szétszórva. Ezenkívül megtalálták a filozófus gipsz mellszobrát, találtak eredeti rajzokat és festményeket, egy vázát és egy Louis Philippe stílusú komódot is, melyeket a cégtulajdonos még akkor kiállított régiségboltjában. A per most abból indult, hogy a jogutód felfedezte a kéziratokat egy aukciós ház katalógusában. A kéziratok értékét egymillió euróra becsülik.

A bíróság nemhogy a takarítócég tulajdonosának ítélte a füzeteket — az indoklás szerint a szolgáltatási szerződésben az áll, hogy minden, ami a házban maradt, miután az értékeket az örökösök elhordták, a takarítócéget illeti meg —, hanem ötezer euró perköltség megfizetésére is kötelezte a könyvtárat. Való­színűleg fellebbezés várható.

Adrian Iorgulescu művelődési miniszter azt nyilatkozta, hogy a román állam érdekelt a füzetek megszerzésében, de csak akkor döntenek, miután a bírósági döntés végleges lesz — tájékoztatott az Evenimentul zilei. (p. m.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-06: Magazin - x:

A lábatlan Mikulás és a bolond karácsonyfa

Különös Mikulást állítottak ki egy észak-ohiói város, Oberlin közkönyvtárában: a kerekes székben ülő Mikulást egy dilis karácsonyfa lelöki a lépcsőn. Keith McGuckin’s installációján a Mikulásnak ― egy olyan balesetből kifolyólag, amelyben szerepe volt az alkoholnak és elektromos vezetékeknek ― nincs lába. Az installáció mellett látható szöveg szerint a fa később a Mikulás-üdvhadsereg perselyével egy sztriptízbárba megy.
2008-12-06: Magazin - x:

A Véres Mária szülinapja

Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az első Bloody Mary koktélt. Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros.