Csalnak a kormányzati mérlegek

2022. május 31., kedd, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Ha a román politikusok hozzáértésből és igazmondásból versengenének olyan lendülettel, mint ahogy ezek hiányát takargatják, Románia nem veszítené, hanem vonzaná azokat, akik a munkájuk után jól akarnak élni egy szép és gondozott országban. De sajnos csak képmutatásból licitálnak egymásra, és abból is bukásra állnak.

Rossz volt nézni, ahogy Nicolae Ciucă kormányfő és liberális pártelnök – aki korábban június végére ígérte 2021 novemberében beiktatott kabinetjének féléves kormányzási mérlegét – pénteken hirtelen előrukkolt egy beszámolóval, egy órával megelőzve koalíciós társát, Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezért, pusztán azért a PNL-s rögeszméért, hogy ők a vezető kormánypárt, holott a PSD  méretében, kitanultságában és kezdeményezéseivel is előttük jár. És nemcsak azért hatott hamisnak a teljesítmény bizonygatása, mert a Klaus Iohannis államfő utasítására párt- és miniszterelnökké kent nyugalmazott katonatiszt mindeddig egy önálló gondolattal vagy programmal sem rukkolt elő, sőt, még a felolvasás is nehezére esik, hanem azért, mert eleve szemfényvesztésnek szánták az egészet.

De legfeljebb magukat csapják be, mikor az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedésével dicsekednek, miközben egyik segélyprogramot a másik után kínlódja ki a kormány, mert milliók számára vált bizonytalanná a holnap. A jólét ugyanis – amit az uniós eurómilliárdok jelentenek – most sem egyéb üres ígéretnél. A nagy pénzek az elmúlt években főként kölcsönökből jöttek, egyre drágábban. Jelenleg évente valami 400 kilométernyi autópálya árát fizetjük ki csak kamatokra, az államadósság pedig meghaladja a nemzeti össztermék 50 százalékát. Ez ellen már kellene valamit tenni, de a nagykoalíció a jelek szerint nem fog.

Őszinteséget a baloldaltól is hiába vártunk. Marcel Ciolacu tisztességes és realista helyzetjelentést harangozott be, de ebből sem lett semmi: megengedett magának néhány szúrást a szövetséges és versenytárs jobboldal felé, és ugyanazokkal a szociális intézkedésekkel fényezte magát. Mintha nem lenne a vezetők szégyene, hogy egy állítólag dübörgő gazdaságú ország lakosságának fele támogatásra szorul a túléléshez. És persze ő is elhallgatott egyet-mást, pedig jobban átlátja a prérit, mint a politikába rövid ideje beejtőernyőzött Ciucă.

Egy szó sem esett például arról, hogy az állami alkalmazottak száma az elmúlt három évben 44 ezerrel nőtt (és az állások júliusi befagyasztása előtt csak a belügy újabb ezrekkel bővítette állományát), és már meghaladja az 1,3 millió főt (összehasonlításul: a 35 milliós Lengyelországban 900 ezer állami munkahely van), ami óriási megterhelésnek teszi ki a költségvetést, holott a hiány máris meghaladja az unióban megengedett 3 százalék kétszeresét.

Az energiaárakat, a két számjegyű (és még növekvő) inflációt és az ukrajnai háborút mindkét román politikus csak úgy említette, mint legyőzött ellenséget, pedig mi sem áll távolabb ettől: itt még az adócsalást sem sikerült csökkenteni, csak az oktatás színvonala süllyedt még a tárcavezető miniszter szerint is „minimális” szintre.

De lesz még lejjebb is, ha ezen az úton megyünk tovább, ahol a feketét is rózsaszínnek mondják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2022-05-31: Közélet - Nagy D. István:

Kihívás és kompenzáció (Megbirkózni Boia világával)

Esszéírói stílusa az, ami nem egyszer próbára teszi a műfordítót Lucian Boia művei esetében, időnként igencsak vigyázni kell az árnyalatokra, hogy a sejtető jelleg, a levezető irónia a magyar változatba is átjöjjön – vallja Rostás Péter István műfordító, akit sokan a több szempontból is atipikus történész „magyar hangjaként” tartanak számon. A hat Boia-kötetet magyar nyelvre átültető műfordítóval Klárik László geológus, egyetemi oktató beszélgetett a Sepsibook Köröndjén.
2022-05-31: Közélet - Nagy B. Sándor:

Lelke volt az első szentgyörgyi könyvvásárnak

Sikeresen zárult a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, minden szempontból meghaladta a szervezők elképzeléseit, ezért hálásak a közönségnek, és bíznak benne, hogy a tapasztalatok összegzése nyomán legalább ilyen további kiadásokat tudnak szervezni – hangzott el a tegnapi kiértékelő sajtótájékoztatón Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében, ahol Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója és Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor fogadta a sajtó képviselőit.