A támadót kellene eltávolítani

2008. december 8., hétfő, Közélet

Törvénymódosítással biztosítana hatékonyabb védelmet a családon belüli erőszak áldozatainak a megyei munka- és családügyi igazgatóság vezetője. Serena Ivan a november 25. és december 10. között a nők elleni erőszak leküzdésére világszerte folyó kampány részeként megtartott kerekasztal-beszélgetésen elmondta: jelenleg az áldozatok hagyják el a családi otthont (legtöbbször menekülésszerűen), de azt kellene elérni, hogy az agresszor távozzék. A tanfelügyelőséget képviselő pszichológus viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfiak számára létrehozott menhelyek (ahol vannak) üresek, a nőket és gyermekeket befogadó központok ellenben többnyire helyhiánnyal küzdenek. Utóbbiból megyénkben kettő működik (Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen), de kevesen vállalják a családi élet elfajulásának ilyen beismerését.

A szociális ellátásban illetékes intézmények és alapítványok tanácsadással és terápiával is segítenek, mert a menhelyre való költözés csak ideiglenes megoldás, és a tapasztalat szerint az egyszer már kirobbant erőszak (ami az elszigeteléstől a tettlegességig sokféle alakban megnyilvánulhat) ciklikusan megismétlődik.

Védelemért nálunk elsősorban a rendőrséghez folyamodnak, ez ideig-óráig csillapítóan hat a támadóra — maga a jelenség azonban egyre aggasztóbb: míg 2004-ben 8104 erőszakos cselekedetet és 84 ennek következtében elhunyt nőt jegyeztek országszerte, tavaly már 8787 esetet és 136 elhalálozást. A bajba jutottak az egységes segélyhívószámon kívül a 021 9833-as telefonszámot is tárcsázhatják, ahol személyre szabott, helyzethez kötött tanácsadást kapnak. Az erőszak elleni kampány az iskolákban is zajlik, a megengedhetetlen konfliktuskezelő módszereket próbálják tudatosítani a gyermekekben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2008-12-08: Közélet - Iochom István:

Tömbházak külső hőszigetelése (Kézdivásárhely)

Mivel Kézdivásárhelyen csak egyetlen tulajdonosi társulás alakult meg, a tömbházak külső hőszigetelésére nem lehetett pályázni, ellenben tanácshatározattal mentesítették az épületadó kifizetése alól azokat a tömbházlakás-tulajdonosokat, akik cégekkel végeztették el a hőszigetelést. Hogy a tömbházakban lakókat ösztönözzék tulajdonosi társulások megalakítására, jövőre csak azoknak az adójából ütik le az épületadót, akik tulajdonosi társulásba tömörültek.
2008-12-08: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

Sólyom—Gasparovic találkozó Érsekújváron
Egy szlovákiai kisebbségvédelmi törvény megalkotásának kezdeményezésére kérte a szlovák államfőt Sólyom László szombaton Érsekújváron. ,,Kértem elnök urat, hogy kezdeményezze a parlamentnél egy kisebbségi törvény megalkotását. Ez az itteni magyarságnak régi kívánsága" — mondta Sólyom László a két köztársasági elnök tárgyalása után, sajtóértekezleten. A törvény tisztázhatná a kisebbségek státusát, egységesen szabályozhatná lehetőségeiket — tette hozzá.