A hétvége hírei

2008. december 8., hétfő, Közélet
Sólyom—Gasparovic találkozó Érsekújváron

Egy szlovákiai kisebbségvédelmi törvény megalkotásának kezdeményezésére kérte a szlovák államfőt Sólyom László szombaton Érsekújváron. ,,Kértem elnök urat, hogy kezdeményezze a parlamentnél egy kisebbségi törvény megalkotását. Ez az itteni magyarságnak régi kívánsága" — mondta Sólyom László a két köztársasági elnök tárgyalása után, sajtóértekezleten. A törvény tisztázhatná a kisebbségek státusát, egységesen szabályozhatná lehetőségeiket — tette hozzá.

Sólyom László azt is kérte, hogy gyorsítsák fel a közös történelemkönyv mielőbbi megvalósítását, és támogassák a kisebbségek kapcsolattartását az anyaország civil és állami szervezeteivel. A magyar államfő emellett megfontolásra ajánlotta a kisebbségi ombudsman intézményének bevezetését. Egy különbiztos nagyobb súlyt adhat a kérdéseknek — érvelt Sólyom László. Ivan Gasparovic szerint nincs szükség a kisebbségi ombudsmanra, de ennek ellenére még lehet beszélni a kérdésről. * Ivan Gasparovic az MTI kérdésére kiemelte: egyetért azzal, hogy a kisebbségi tankönyvekben kétnyelvűek legyenek a földrajzi megnevezések. Csak néhány település neve kétséges, azoké, amelyeknek a nevét a XIX. században magyarosították — tette hozzá. Ugyanakkor kiemelte: a szlovákiai magyar tankönyvek ellen politikai szempontból lehettek kifogások, de jogi szempontból a kifogásolt tankönyvek rendben voltak. Arra a kérdésre, hogy aláírja-e a szerdán a parlament által elfogadott jogszabályt, Ivan Gasparovic azt mondta: még nem kapta meg a dokumentumot, így nem is olvasta azt. Sólyom László szerint ,,legfőbb ideje" volt elfogadni ezt a törvényt. ,,Azzal, hogy ezt a törvényt meghozták, semmilyen kegyet nem gyakoroltak, egy korábbi normális állapotot állítottak helyre" — hangsúlyozta a magyar államfő. Hozzátette: arra kérte szlovák partnerét, hogy minél előbb írja alá a törvényt. A két elnök a találkozó után elítélte a szélsőségeseket a határ mindkét oldalán. * Kérdésre válaszolva Sólyom László kiemelte: Magyarországon nem kérdőjelezik meg a trianoni szerződés érvényességét, ezért nem érti, miért lenne szükség a magyar álláspont újabb hivatalos megerősítésére. A magyar—szlovák alapszerződésben benne van, hogy a két állam elismeri a mai országhatárokat, és nincs területi követelése egymással szemben. Egy Trianont megerősítő magyar nyilatkozat szükségességét Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő vetette fel a héten az MTI-nek adott interjújában. * Sólyom László magyar újságíróknak azt is hangsúlyozta, aggasztó, hogy a miniszterelnöki tárgyalás után folytatódtak a magyarság elleni kirohanások, aggasztó az a stílus, ahogyan elutasították Gyurcsány Ferenc hatpontos javaslatát. Ennek ellenére még mindig jobb találkozni egymással, mint az, ha nem beszélne egymással a magyar és a szlovák fél — tette hozzá.

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten a Művészetek Palotájában. A díjazottak: Csoóri Sándor író, költő; Markó Iván táncművész, koreográfus; Keleti Éva fotóriporter; Pusztay János nyelvész; Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság házfőnöke; Novák István építész; Szegő András újságíró; Koncz Zsuzsa előadóművész; a Muzsikás Együttes és az MKB Veszprém kézilabdacsapata. A közönségdíjat Halász Judit színművésznő, az idén először kiosztott televíziós különdíjat pedig a Magyar Televízió kapta. * Csoóri Sándor Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas, Herder-díjas költő, író 1930. február 3-án született Zámolyon. 1953 óta publikál, a szellemi és politikai ellenzék vezető alakja, a rendszerváltás egyik előkészítője volt. Sára Sándor több filmjének forgatókönyvírója. 1992 óta a Hitel című irodalmi folyóirat főszerkesztője. A Magyarok Világszövetségének egykori elnökeként ő kezdeményezte a Duna Televízió létrehozását.

A Julianus-díj kitüntetettjei

Többek között Raffay Ernő történész és Koltay Gábor filmrendező vehette át Csíkszeredában az idei Julianus-díjat, amely a magyarság érdekében hivatástudattal végzett tevékenységet honorálja. Összesen hat személynek ítélte oda idén a díjat a csíkszeredai Julianus Alapítvány kuratóriuma, amely Raffayn és Koltayn kívül a marosvásárhelyi Lohinszky Loránd színművész, a budapesti Vekerdi József nyelvész, a győri Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes, a szatmárnémeti Muzsnay Árpád újságíró munkásságát is honorálta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2008-12-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A támadót kellene eltávolítani

Törvénymódosítással biztosítana hatékonyabb védelmet a családon belüli erőszak áldozatainak a megyei munka- és családügyi igazgatóság vezetője. Serena Ivan a november 25. és december 10. között a nők elleni erőszak leküzdésére világszerte folyó kampány részeként megtartott kerekasztal-beszélgetésen elmondta: jelenleg az áldozatok hagyják el a családi otthont (legtöbbször menekülésszerűen), de azt kellene elérni, hogy az agresszor távozzék. A tanfelügyelőséget képviselő pszichológus viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfiak számára létrehozott menhelyek (ahol vannak) üresek, a nőket és gyermekeket befogadó központok ellenben többnyire helyhiánnyal küzdenek. Utóbbiból megyénkben kettő működik (Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen), de kevesen vállalják a családi élet elfajulásának ilyen beismerését.
2008-12-09: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
* Kézdivásárhelyen a Vigadóban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata előadásában a Figaro házassága, avagy Bolond 1 őrült nap!!! című vígjátékot (Beaumarchais nyomán rendezte Zakariás Zalán) holnap 19 órától a kézdivásárhelyi diákbérletesek előbemutatón láthatják.