Mi, hol, mikor

2008. december 9., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

* Kézdivásárhelyen a Vigadóban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata előadásában a Figaro házassága, avagy Bolond 1 őrült nap!!! című vígjátékot (Beaumarchais nyomán rendezte Zakariás Zalán) holnap 19 órától a kézdivásárhelyi diákbérletesek előbemutatón láthatják.

* A Tamási Áron Színház szervezőirodája közli, hogy ma megkezdik a jegyek árusítását a Brassói Filharmónia december 19-i ünnepi koncertjére (a jegyek ára 30 lej, bérleteseknek 25 lej), valamint a színház szilveszteri előadására, amelyre csak a támogató- és a mecénásbérletek érvényesek (a Tamási-bérleteseket január 3-án várják előadásra), a jegyek ára a 18. sorig, valamint a páholyok első sorába 50 lej, a többi helyre 40 lej. Jegyrendelés a szervezőirodában, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336, 0745 589 214. A pénztár nyitvatartási rendje: kedden, szerdán és csütörtökön 11―15, pénteken 11―13 óráig, előadásnapokon másfél órával az előadások kezdete előtt.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégium dísztermében szerdán 18 órakor Albert Ernő, a Székely Mikó Kollégium volt igazgatója bemutatja József Álmos A Székely Mikó Kollégium képes története című könyvét.

Röviden

Táncház. A Guzsalyas Játszóház a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától gyermektáncházba várja az óvodásokat, kisiskolásokat, zenél a Folker együttes.

Nyílt napok. A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola szombatig naponta 16 órától látogatható A te esélyed! elnevezésű hét keretében. Ma és csütörtökön 17 órától bemutatóórákat, szerdán 17 órától szakkonferenciát tartanak.

Megbeszélés. A Háromszé­ki Panziók Egyesülete és a kézművescsoport ma 16 órától tartja soros találkozóját a sepsiszentgyörgyi vállalkozói Inkubátorházban.

Fogadóóra. A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi székházában ma 18―19 óráig Bujdosó Zsolt jogász tart ingyenes tanácsadást.

Miklós-napi vásárt tartanak holnap Uzonban. Sertést csak a község területéről lehet a vásárba vinni.

Áramszünet. Kovásznán a Gábor Áron, Komsa, Vágóhíd, Kriza János utcában, valamint a Ştefan cel Mare út 1. és 6. számú háza közti szakaszon péntekig naponta 9―14, Haralyban péntekig naponta 8―14, Szárazajtán csütörtökig naponta 8―15, Előpatakon péntekig naponta 9―16, Kőröspatakon a 2-es transzformátor körzetében holnap 9―15, Sepsiszentgyörgy mellett, a Benedek-mezőn mától péntekig naponta 9―16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Képes-zenés téli esték

A fenti címmel szerdától péntekig Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület szervezésében három kellemes és hasznos kulturális program várja a gyerekeket és szüleiket, nagyszüleiket a könyvtár Gábor Áron Termében. Szerdán 17 órától rendkívüli Varázskuckó keretében kézműves-foglalkozás lesz: karácsonyi díszek, ajándékok készítése. Csütörtökön 17 órától animációs filmeket vetítenek ― nem csak kicsiknek. Pénteken 17 órától ünnepi hangversenyen fellépnek a Mihai Viteazul Főgimnázium, a Mikes Kelemen Főgimnázium, a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Református Kollégium diákjai, valamint a brassói konzervatórium hallgatói. Társszervezők: a városi művelődési ház Huszárik Filmklubja, a Crescendo Kórus és Liliana Grosar zenetanár. Telefon: 0267 351 609, e-mail: biblio@kmkt.ro.

Berecki Kulturális Napok

Ma 17 órától a művelődési központban bemutatják Salamon Ferenc Az ötödik Székely Hírmondó című könyvét, utána a Harangot kongatok című Wass Albert-emlékműsort tekintheti meg a közönség. Holnap 18 órától Zorkóczy Zenóbia Kit szeretnek a nők című vidám zenés műsorát adja elő, előtte Illyés Kingáról emlékeznek meg születésének 69. évfordulóján.

Tűz! Tűz!

Hétfőn hajnalban kevéssel öt óra előtt Kovásznán kigyulladt egy fűrészüzem. Az oltásnál a sepsiszentgyörgyi, a kézdivásárhelyi hivatásos, valamint a kovásznai és zabolai önkéntes tűzoltók dolgoztak három órán át. Leégett a kazánház faszerkezetű teteje, a két szárító és a fűrészkorparaktár közös teteje. Megrongálódott a két deszkaszárító és a kazánház berendezése. A gyors riasztásnak köszönhetően a tüzet sikerült elszigetelni, nem terjedt át a közelben levő deszkakészletre. A tüzet valószínűleg a kéményből kipattant szikra okozta.

Kék fény

Újabb mozgóárust bírságoltak meg. Pénteken délelőtt Dálnokon a rendőrök elkapták Sz. Gábor (53) sepsiszentgyörgyi lakost, aki engedély és az áru eredetét igazoló irat nélkül mintegy 500 lej értékű, 107 kg mosóport és húsz liter folyékony mosószert próbált eladni. Az árut elkobozták, az alkalmi árust megbírságolták.

Erdészeti razzia. Csütörtökön a kovásznai, zabolai, zágoni rendőrök ellenőrzést végeztek a helységekhez tartozó erdőkben. Eközben érték tetten B. László (36) zágoni lakost, aki több mint öt köbméter fenyő fűrészárut szállított, de semmilyen kísérő iratot, fuvarlevelet nem tudott felmutatni. A fát elkobozták, őt megbírságolták.

(Rendőrségi tájékoztató)

Asztalitenisz

Az A-osztály csapatbajnokságának harmadik fordulóját rendezték meg vasárnap Kézdivásárhelyen. Két csapattal voltunk érdekeltek: a Nagy Mózes Sportklubbal és a Sepsiszentgyörgyi Electricával. Eredményeik: az Electrica a Medgyesi Romgázzal 4—9, a Székelyudvarhelyi Fejér SC-vel 9—8, a Nagy Mózes Sportklubbal 6—9, a Nagy Mózes Sportklub a Romgázzal 3—9, a Székelyudvarhelyi Fejér SC-vel 9—3. A rangsor: 1. Medgyesi Romgáz, 2. Electica, 3. Nagy Mózes Sportklub, 4. Fejér SC. Csütörtökön utazik Újvidékre a Dobolyi Aladár vezette román serdülőválogatott, melynek tagja Kanabé Szilárd is. (á)

Kosárlabda

* Kós Károly-KSE—Kolozsvári Gladiátor 70—91. Vasárnap a Kós Károly ISK—KSE B-osztályos férfi kosárlabdacsapatunk a kincses városbeli Gladiátorokat, csoportunk éllovas csapatát fogadta, a találkozót pedig 21 pontos különbséggel veszítette el a megyei válogatott. A második negyedben két perc alatt a háromszéki csapat több egymás utáni védőhiba miatt négy hárompontos kosarat kapott, amivel a vendégek elhúztak, és a találkozó végéig a házigazdák képtelenek voltak ledolgozni a kolozsváriak előnyét. Akárcsak a Besztercei Sasok együttesében, a Gladiátorok csapatában is voltak amerikai idegenlégiósok, így érthető fölényes győzelmük. A hét végén az a Nagyszebeni ISK látogat Kézdivásárhelyre, amelynek sorait több ifjúsági játékos erősíti, így elképzelhető, hogy kiegyensúlyozott és jó meccsnek lehetnek tanúi azok, akik megnézik az összecsapást. (Farkas Alpár)

* Továbbjutott a KSE. A kézdivásárhelyi ifi III-as lánycsapat a múlt hét végén Bákóban vendégszerepelt, ahol a korosztályos kosárlabda-bajnokság egyik teremtornáját tartották meg. A háromszéki lányok eredményei: KSE—Botoşani-i ISK 63—21, KSE—Jászvásári ISK 106—48, KSE—Bákói ISK 68—38. A rangsor állása kilenc mérkőzés után: 1. KSE 18 pont, 2. Bákói ISK 13, 3. Botoşani-i ISK 12, 4. Jászvásári ISK 11. A KSE csapata: Dancs E., Dancs R., Lénárt, Kászoni, Neagu, Luka, Demeter. Edző: Lénárt Adolf. A felső-háromszéki együttes mellett a csoportból még továbbjutott a Bákói ISK. A küzdelemsorozat januárban folytatódik.

Aquaris Mikulás Kupa

Vasárnap Sepsiszentgyörgyön rendezték meg az ötödik autóügyességi Aquaris Mikulás Kupát, melynek szervezője az Auto Crono Sportegyesület. Az eredmények: N1 kategória (1400 cm3-ig): 1. Shami Rida Hussein (Brassó/Mazda) 1:05.88 perc, 2. Adrian Zaharia (Brassó/Seat Ibiza) 1:10.15 p, 3. Dorin Dumitru (Brassó/Peugeot 206) 2:00.00 p; N2 kategória (1401 és 1700 cm3 között): 1. Vlad Ungureanu (Brassó/VW Golf) 1:01.84 perc, 2. Szőcs Loránd (Imecsfalva/Ford Fiesta) 1:01.89 p, 3. Cristian Dobre (Bukarest/Seat Leon) 1:01.99 p; N3 kategória (700 cm3 fölött): 1. Vlad Pescaru (Sepsiszentgyörgy/Renault 5) 59.85 mp, 2. Bogdan Ilie (Brassó/Renault Clio) 59.92 mp, 3. Cătălin Moiceanu (Brassó/Renault Clio) 1:01.08 perc; N4 kategória (2000 cm3, négykerék-meghajtás): 1. Molnár Gyula (Sepsiszentgyörgy/Subaru Impreza) 55.39 mp, 2. Nicky Dobreanu (Bukarest/Seat Leon) 1:01.50 perc, 3. Alexandru Nicolescu (Brassó/VW Passat) 1:02.57 p; Trabant kategória: 1. Ladislau Safian (Brassó) 1:01.62 perc, 2. Csáki Levente (Brassó) 1:05.64 p, 3. Ion Săceleanu (Cheia) 1:08.19 p; open kategória: 1. Pakucs Arthur (Sepsiszentgyörgy/Renault Laguna) 59.23 mp, 2. Vali Ciprian Chirica (Brassó/Renault Clio) 1:00.73 perc, 3. Vlad Pescaru 1:01.12 p.

Bajnokok Ligája

Kedden az A-, a B-, a C- és a D-csoport találkozóival folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A-csoport: AS Roma—Girondins Bordeaux (Sport.ro, 21.45 óra), Chelsea—Kolozsvári CFR (Pro TV, 21.45 óra); B-csoport: Werder Bremen—Internazionale, Panathinaikosz—Anorthoszisz Famaguszta; C-csoport: FC Basel—Sporting Lisboa, FC Barcelona—Sahtar Doneck; D-csoport: PSV Eindhoven—FC Liverpool, Olympique Marseille—Atlético Madrid.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-12-08: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

Sólyom—Gasparovic találkozó Érsekújváron
Egy szlovákiai kisebbségvédelmi törvény megalkotásának kezdeményezésére kérte a szlovák államfőt Sólyom László szombaton Érsekújváron. ,,Kértem elnök urat, hogy kezdeményezze a parlamentnél egy kisebbségi törvény megalkotását. Ez az itteni magyarságnak régi kívánsága" — mondta Sólyom László a két köztársasági elnök tárgyalása után, sajtóértekezleten. A törvény tisztázhatná a kisebbségek státusát, egységesen szabályozhatná lehetőségeiket — tette hozzá.
2008-12-09: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, rokon és jó szomszéd, a bölöni
BEDŐ JÓZSEFNÉ
SZÁSZ ROZÁLIA
méhész
életének 62. évében rövid, de türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2008. december 10-én 13 órakor lesz a családi háztól a bölöni unitárius temetőben.
A gyászoló család
4215348