Kevesebb játékreklámot!

2008. december 9., kedd, Magazin

Amerikai szülők azzal a kéréssel fordultak a legnagyobb játékgyártókhoz, hogy kevesebbet reklámozzák termékeiket, mert nincs pénzük gyerekeik kívánságait teljesíteni. A bostoni központú, Kampány a Reklámmentes Gyerekkorért elnevezésű mozgalom kezdeményezésére csaknem 1400 szülő fordult a huszonnégy vezető játékgyártó céghez és a kiskereskedelmi láncokhoz.

,,Sajnos, nem fogok tudni megvenni sok olyan játékot, amennyit a fiaim kértek, egyszerűen nincs rá pénzünk" — mondta a sok szülő aggodalmának hangot adó, az indianai Hudsonben élő Todd Helmkamp. ,,A játékszerek reklámjai nehéz helyzetbe hozzák a szülőket, akiknek közölniük kell gyerekeikkel, hogy nem engedhetik meg maguknak a költekezést egy bizonyos szint után."

A Játékipari Szövetség válaszában határozottan kiállt a jelenlegi marketingpolitika mellett. A szövetség azzal érvelt: a reklámok azért irányulnak közvetlenül a gyerekek felé, mert fontos szerepük van az ajándékválasztás folyamatában. A gyártók szerint a gyermekeknek tudniuk kell, milyen új játékok kaphatók, máskülönben nem tudják elmondani a szüleiknek, mit szeretnének. Mint hozzátették: bár jelenleg valóban nagyobbak a gazdasági nehézségek, a különböző családok mindig eltérő mértékben költhettek játékokra, és korábban is hozzá tudták igazítani gyerekeik igényeit az anyagi lehetőségekhez.

A játékgyártók előrejelzése szerint a gazdasági válság az ő iparágukat sem fogja elkerülni, az ünnepi vásárlási időszakban némi visszaesés történhet, de az ágazat sok más szektornál ellenállóbbnak fog bizonyulni. Elemzők szerint a játékgyártás azon kevés iparág egyike, amelyre csekély hatással vannak a recessziós periódusok. Az amerikai gyerekközpontú kultúrában a gyerekeknek komoly hatalmuk van. A szülők ritkán képesek nemet mondani nekik, nem akarnak bűntudatot érezni, és nem akarják, hogy gyerekeik lemaradjanak iskolai társaik mögött — mutatott rá Allison Pugh, a Virginiai Egyetem szociológiaprofesszora. Bármilyen pénzügyi nehézség is legyen a családban, a játékvásárlás az utolsó, amit az amerikai szülők feladnak, a saját fogyasztásukat is előbb fogják vissza — mondta.

Az amerikai szülő-gyermek kapcsolatra jellemző az a szélsőséges példa, amelyről Amanda Almodóvar, egy észak-karolinai általános iskolai szociális munkás számolt be. Elmondta, hogy körzetében — ahol mind több az otthontalan, és növekszik a munkanélküliség — egy anya azt mondta, ha kell, akár prostitúcióra adja fejét, hogy megadhassa gyerekeinek, amit kívánnak.

Hofer László

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-09: Magazin - x:

Madonna tíz százalékkal megússza

Becsült vagyonának alig több mint tíz százalékából megússza válását Madonna, akinek brit exférje azonban így sem jár nagyon rosszul.
2008-12-09: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Maksai ,,ülőpadok”

Az Orbán Balázs nevét viselő központi iskola
Maksán tartották 1630 és 1793 között, összesen 31 alkalommal Háromszék közgyűléseit. ,,Ezen gyűlések pedig nem valamely teremben, hanem Isten szabad ege alatt, a templom melletti téren tartattak, hol ülőpadokul szolgáló nagy, lapos kövek voltak sorban elhelyezve. Alig fél százada, hogy e kövek, a nemzet tanácskozásának ezen emlék szentesítette ülőhelyei megvoltak. Az ötven évvel ezelőtt Maksán tartott presbiteri gyűlés még ezen classicus köveken ülésezett, ma azonban széthordattak, beépíttettek, s a régi kor tisztes emlékeit kutató utas hiába keresi azokat..."