Mi, hol, mikor

2008. december 10., szerda, Mi, hol, mikor?
Képes-zenés téli esték

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 17 órától a rendkívüli Varázskuckóban kézműves-foglalkozás lesz: karácsonyi díszek, ajándékok készítése. Csütörtökön 17 órától animációs filmeket vetítenek ― nem csak kicsiknek. Telefon: 0267 351 609, e-mail: biblio@kmkt.ro.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégium dísztermében ma 18 órakor Albert Ernő, a Székely Mikó Kollégium volt igazgatója bemutatja József Álmos A Székely Mikó Kollégium képes története című könyvét.

2400 könyv nagy engedménnyel

Arany Könyvszerda a Bookline-on

A http://www.bookline.ro/internetes áruház idei utolsó Könyvszerda akciója keretében kedd déltől csütörtök délig nyolc kiadó 2400-féle könyve 30 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg a portálról.

A rendhagyó 48 órás akcióban a nagynevű Móra, Helikon, Kossuth, Park, Vince, Édesvíz, Gabó, valamint az Ulpius-ház Kiadó könyvei szerepelnek.

Két napig az év ajándékának kikiáltott Michelangelo ― A teljes életmű című gyönyörű kötet és A magyarok krónikája is olcsóbb, az erdélyi karácsonyfák alól sem hiányozhat egyik sem. Az akcióban ezenkívül még számos igényes kivitelezésű album és regény is megtalálható, melyet a www.bookline.ro oldalon egyenként meg is tekinthetnek.

A bookline.ro-n az első vásárlás is gyors és egyszerű, nincs szükség előzetes regisztrációra, ez ugyanis az első vásárláskor automatikusan lezajlik. Ennek a menete a következő: tegye a könyvek mellett található kosarába a kiválasztott tételeket, nyomja meg a FIZETÉS gombot, adja meg a kért adatokat, kattintson a linkre az Önnek küldött levelünkben, majd vegye át rendelését!

A könyvek kifizetése a termékek átvételekor lejben vagy bankkártyával is történhet, a zökkenőmentes házhoz szállítást pedig futárszolgálat biztosítja egész Erdélyben.

(3746)

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kézdivásárhelyen a Vigadóban tart bemutató előadást: a Figaro házassága, avagy Bolond 1 őrült nap!!! című, Beaumarchais nyomán készült előadást ― rendezte: Zakariás Zalán ― ma 19 órától a diák-, csütörtökön 19 órától a felnőttbérletesek láthatják.

Kiállítás

Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész és Sánta Csaba szovátai szobrászművész közös kiállítását Bogdán László író nyitja meg pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában. Házigazda Vinczeffy László.

Zene

Zorkóczy Zenóbia Kit szeretnek a nők című vidám zenés műsorát szombaton 17 órától az Árkosi Művelődési Központban mutatja be. Zongorán kíséri: Tatár Gergely. Belépti díj: 5 lej. A helyek korlátozott száma miatt ké­rik, előzetesen jelentkezzenek be a központ titkárságán a 0267 373 652-es telefonon. Az előadásra Sepsiszentgyörgyről 16.30 órakor autóbusz indul a színház elől.

Berecki Kulturális Napok

A művelődési központban ma 18 órától Zorkóczy Zenóbia Kit szeretnek a nők című vidám zenés műsorát adja elő, előtte Illyés Kingáról emlékeznek meg születésének 69. évfordulóján. Holnap 18 órától Erdélyi utazások címmel vetített képes előadás.

Röviden

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Tőkés Zsolt és Keresztes Edit mezőségi táncokat tanít. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Kiállítás gyermekalkotásokból. Az autizmus-spektrumzavarban szenvedő gyermekek kilyéni rehabilitációs központjában (Székely―Pótsa-kúria) ma és csütörtökön 14―19 óráig látogatható a rehabilitációs központokba bejáró, fogyatékkal élő gyermekek munkáit bemutató ötödik Aut-Expo. Kilyénbe autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről 13.35, 14.20, 15.10, 15.55 és 17.35 órakor.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub vár minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.) ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába.

Nyílt napok. A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola szombatig naponta 16 órától látogatható A te esélyed! elnevezésű hét keretében. Ma 17 órától szakkonferenciát tartanak.

Fogadóóra. Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos újra várja a jogi tanácsra szorulókat. A tanácsadás ingyenes.

Szívbetegek találkozója. A szívbetegek sepsiszentgyörgyi egyesülete csütörtökön 17 órától tartja év végi összejövetelét a megyei kórház étkezdéjében.

Miklós-napi vásárt tartanak ma Uzonban. Sertést csak a község területéről lehet a vásárba vinni.

Áramszünet. Kovásznán a Gábor Áron, Komsa, Vágóhíd, Kriza János utcában, valamint a Ştefan cel Mare út 1. és 6. számú háza közti szakaszon péntekig naponta 9―14, Haralyban péntekig naponta 8―14, Szárazajtán ma és holnap 8―15, Előpatakon péntekig naponta 9―16, Kőröspatakon a 2-es transzformátor körzetében ma 9―15, Sepsiszentgyörgy mellett, a Benedek-mezőn péntekig naponta 9―16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Az emberi jogok napja. Az ENSZ Közgyűlése 1954-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok napjává annak emlékére, hogy 1948-ban e napon fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ebben a dokumentumban foglalták össze az ún. klasszikus, a polgári államok alkotmányaiból ismert politikai és polgári jogokat, továbbá a gazdasági, szociális és kulturális jogok bizonyos körét. A nyilatkozat az emberi jogok egyetemessé válásának kezdetét jelentette, s megnyitotta a sort az ilyen tárgyú szerződések, egyezmények előtt.

Közlekedés

Elgázolt kerékpáros. Hétfőn este kevéssel fél hét előtt riasztották a rendőröket, hogy a 11B országúton, Kézdiszentlélek határában súlyos baleset történt. A helyszínen kiderült, hogy egy 48 éves kézdiszentléleki lakos nem megfelelően felszerelt kerékpárjával igyekezett hazafelé, és az ugyanabba az irányba haladó, 41 éves torjai lakos által vezetett gépkocsi fellökte. A kerékpáros súlyos fejsérüléseket szenvedett. Az eset kivizsgálása megkezdődött. A közlekedésrendészek ismételten felhívják a kerékpárosok és robogósok figyelmét néhány alapszabályra: közúton csak 14 évesnél idősebb személy biciklizhet, a robogósnak 16 évesnél idősebbnek kell lennie, és le kell tennie az elméleti KRESZ-vizsgát. A közútra kihajtó kerékpárt és robogót fel kell szerelni az előírásos lámpákkal és macskaszemekkel, sötétedés után ezek nélkül közlekedni tilos. A kétkerekű járművekre ezenkívül a 2002/195-ös törvény 161. cikkelye vonatkozik.

(Rendőrségi tájékoztató)

Barátság Kupa

A kézdivásárhelyi Barátság Kupa amatőr tekebajnokság harmadik fordulójának eredményei: 1. Kézdivásárhelyi Transintex 6 ponttal és 4844 fával, 2. Kézdivásárhelyi Bujdosó 6 ponttal és 4666 fával, 3. Bodoki Törekvés 6 ponttal és 4628 fával, 4. Kézdivásárhelyi Nexxon 4 ponttal és 4619 fával, 5. Hatolykai Forrás 2 ponttal és 4451 fával, 6. Szentkatolnai Kisgazdák 2 ponttal és 4435 fával, 7. Kézdivásárhelyi Veteránok 2 ponttal és 4435 fával, 8. Kézdivásárhelyi Haverok 2 ponttal és 4327 fával, 9. Gelencei Nemere 0 ponttal és 4295 fával, 10. Csernátoni Ika 0 ponttal és 4234 fával. A harmadik forduló legeredményesebb játékosai: Nagy Ferenc (Bujdosó) 352 fával, Harai János (Transintex) 342 fával és Áfra Ferenc (Bujdosó) 335 fával. A 4. forduló: ma 18 órától Szentkatolna—Hatolyka, december 11-én 18 órától Csernáton—Veteránok, 12-én 18 órától Nexxon—Transintex, 13-án 14 órától Haverok—Bujdosó, 14-én 10 órától Gelence—Bodok. (Iochom)

Megnyílt a korcsolyapálya Kézdivásárhelyen

December 3-án este 8 órától megnyitotta kapuit a kézdivásár-helyi jégpálya. A nyitvatartási program: hétfőn 20—21.45, kedden 16.30—18.15 és 20—21.45, szerdán 20—21.45, csütörtökön 16.30—18.15 és 20—21.45, pénteken 16.30—18.15 és 20—21.45, szombaton 16.30—18.15 és 19—20.45, vasárnap 16.30—18.15 és 19—20.45 óra között. Belépőjegyek ára: 3 lej gyerekeknek, 5 lej felnőtteknek. A jégpálya bérlésével kapcsolatosan a 0730 600 286-os (Kocsis Zoltán) telefonon lehet érdeklődni.

Karate

A elmúlt hét végén Nagyváradon rendezték meg a WKF karate Európa-kupát. A megmérettetésen a sepsiszentgyörgyi Master Karate Club versenyzői képviselték megyénket. Eredményeik: formagyakorlat (kata): Fekete Róbert (8—9 évesek között) és Ivan Lepedat (14—15) 2. hely; szabadharc (kumite): Ivan Lepedat (-50 kg) 1. hely, Balázs-Shárdi Renáta (+57 kg/mindketten a 14—15 éves korosztályban szerepeltek) 3. hely és Vass Hunor László (-75 kg) 1. hely. A csapatbajnokságot Románia nyerte meg, az együttes tagja volt Vass is.

Kosárlabda-klubvilágbajnokság 2010-től

Két év múlva első ízben rendezik meg a FIBA kosárlabda-klubvilágbajnokságot — jelentette be a nemzetközi szövetség. A nyolccsapatos tornára 2010 októberében kerül sor, a végső győztes várhatóan egymillió euróval gazdagodik. A világbajnokságon a legjobb európai, amerikai, afrikai, ázsiai és óceániai csapatok mérik majd össze tudásukat, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság azonban nem delegál résztvevőt. A helyszín egyelőre még kérdéses, ám két kínai város, Csengdu (Chengdu) és Nancsing (Nanjing) már jelentkezett rendezőnek.

Bajnokok Ligája

A keddi nyolc találkozót követően szerdán az E-, az F-, a G- és a H-csoport mérkőzéseivel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A meccsek: E-csoport: Celtic Glasgow—FC Villarreal, Manchester United—Aalborg BK; F-csoport: Steaua—Fiorentina (Pro TV, 21.45 óra), Olympique Lyon—Bayern München; G-csoport: Dinamo Kijev—Fenerbahce, FC Porto—Arsenal; H csoport: Juventus—BATE Boriszov, Real Madrid—Zenit.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-12-09: Közélet - Szekeres Attila:

Elgázolta, s cserbenhagyta

Holtan találtak egy 79 éves férfit Nagybaconban a főút szélén vasárnap este fél tizenegykor.
2008-12-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsibükszádi
id. ANTALKA GYULA
életének 85. évében hosszas szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése 2008. december 10-én 13 órakor lesz a sepsibükszádi római katolikus ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
1716