Eltűnnek az izzólámpák az Európai Unióból

2008. december 10., szerda, Magazin

Fokozatosan eltűnnek a hagyományos izzólámpák az Európai Unió tagországaiban az elkövetkező négy év alatt. A tagállamok energiaügyi minisztereinek döntése szerint energiatakarékosabb és környezetbarát égők és lámpák veszik át a hagyományos, kevésbé hatékony világítótestek helyét, utóbbiak pedig 2012-ig folyamatosan kikerülnek a kereskedelmi forgalomból.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos közlése szerint a lépéssel Románia áramfogyasztásának megfelelő energia spórolható meg, illetve évente 15 millió tonnával kevesebb széndioxid kerül majd a környezetbe. A fogyasztók áramszámlája évente 25―50 euróval lehet kevesebb a takarékos lámpáknak köszönhetően. A százwattos régi izzók már jövő ősszel eltűnnek a pultokról, majd évente újabb típusoktól válnak meg a gyártók és a kereskedők. A döntést még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd a brüsszeli bizottság hozza meg a hivatalos döntést, várhatóan márciusban. A miniszterek brüsszeli találkozóján megvitatták azokat az elképzeléseket, amelyek révén az Európai Unió teljesítheti azt a vállalását, hogy 2020-ra a megújítható energiafajták részesedését uniós átlagban húsz százalékra emeli. A téma az úgynevezett klímavédelmi és energiacsomag részeként vezető napirendi pont a tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozóján.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsibükszádi
id. ANTALKA GYULA
életének 85. évében hosszas szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése 2008. december 10-én 13 órakor lesz a sepsibükszádi római katolikus ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
1716
2008-12-10: Magazin - x:

Stephen Hawking tovább dolgozik

Kanadában kutatja tovább a világegyetem keletkezésének titkait Stephen Hawking brit asztrofizikus, az egyik legismertebb kortárs tudós, akit jövőre nyugdíjba küld a Cambridge Egyetem. Az idő rövid története és más tudományos sikerkönyvek szerzője a cambridge-i matematika tanszék Lucas-professzori állásából (Lucasian Professor) vonul nyugállományba.