Virágzik a karácsonyi kaktusz

2008. december 11., csütörtök, Család

Nem nagyon kényezteti ilyentájt, télre fordultával a növénykedvelőt szobanövényeink sokasága. Telelnek, pihennek, hogy tavasz érkeztével meghálálják kényszerű türelmünket. De mégis van kedvencünk, mely most bontja virágait. Ilyen a karácsonyi kaktusz is (Zygocactus truncatus), ez hoz a zöld színek kavalkádjába egy ajakpirosnyi üdeséget.

Az ismert és igénytelensége miatt is kedvelt karácsonyi kaktusz Brazília hegyvidéki, erdős tájain őshonos, ahol fán lakó életmódja óvja, bár nem élősködő. Virágai az elágazó, lapos, pozsgás szártagok végén jelennek meg novemberben, decemberben, hogy valóban karácsony táján ontsák a szinte lényegtelenné váló zöld levéltagok a gyönyörű rózsaszínű-piros szirmokat.

Míg nyáron, óvva az erős napfénytől, a levelek permetezése és a rendszeres öntözés szükséges, augusztustól már ritkábban öntözzük, amolyan félig-meddig nyugalmi időszakot biztosítva számára októberig, hogy optimális feltételek mellett hozhassa meg virágait. Ezt követően már az őszi, enyhébb nappali világosság is alkalmas, hogy dúsan virágozhasson, nem változtatva az ablak párkányán a helyét, mivel ez a bimbók eldobását eredményezheti. Permetezzük naponta akár többször is! Virágzás idején meghálálja az ásványi sókban gazdagabb (foszfor, kálium) öntözővizet. A mérsékelt szobahőmérséklet igénye miatt (15—16 Celsius-fok) jól tesszük, ha kevésbé fűtött helyiségben tartjuk.

Elvirágzás után újra a már ismertetett módon pihentetjük, majd tavasszal vágjuk kissé vissza, így fejlődése erőteljesebb lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-11: Család - Jártó Kocsis Edit:

Tanári szolgálat (Szolgáltatás és szolgálat)

Kiszolgálni lehet egy egyént, egy társadalmi kategóriát, megszolgálni lehet a bért, a jutalmat, de szolgálni csak egy jó ügyet lehet hittel, bizalommal, odaadással.
2008-12-11: Család - x:

Cipősdoboznyi szeretet

Az Erdélyi Református Egyházkerület idén is meghirdeti Cipősdoboznyi szeretet erdélyi gyermekeknek karácsonyi jótékonysági akcióját, mely során karácsonyi ajándékot készíthetünk a rászoruló gyerekek számára. Az elkészített ajándékokat színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozokba helyezve kell eljuttatni a legközelebbi református egyházközséghez.