Kevés a pénz, s az is bizonytalan

2008. december 11., csütörtök, Közélet

A baróti tanintézményeknek 576 634 lejre lett volna szükségük, hogy alkalmazottaiknak teljes fizetést tudjanak biztosítani decemberre, de a megyei pénzügyi hivataltól mindössze 334 000 lej érkezett. Kétséges, hogy e keveset is időben kifizetik-e, az RMDSZ-es önkormányzati képviselők ugyanis jelezték: mivel határozat létezik arról, hogy a tanácsülések délután négy órakor kezdődnek, nem hajlandóak a polgármester által ma déli egy órára összehívott ülésen megjelenni. Amennyiben a tanácskozás elmarad, és a pénzügyi hivataltól érkezett összeget nem foglalják a költségvetésbe, a tanügyiek nem juthatnak fizetésükhöz.

Mint Barót polgármesterétől, Nagy Istvántól megtudtuk, a hivatal alkalmazottai november első felében összesítették a Cimbora Óvoda, a Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Középiskola pénzigényeit, majd a megyei szervekhez továbbították azokat. November 25-én a megyei kincstár arról érdeklődött, hogy a baróti intézmények miért kértek októberhez képest jóval többet. A barótiak közölték: azért kellett a 412 754 lej helyett közel negyven százalékkal több pénzt kérniük, mert a 2007/220-as törvény értelmében jó néhány alkalmazottnak külön juttatás jár. December negyedikén a pénzügyi hivatal értesítette a baróti polgármesteri hivatalt, hogy 334 000 lejt biztosít a tanügyiek fizetésére. A polgármesteri hivatal már másnap kiküldte a tanácsot összehívó dokumentumokat. ,,Véleményem szerint az RMDSZ előre kitervelt módon cselekszik a független polgármester ellen, de — mint eddig minden húzásuk — ez is a vétlen polgárokon csattan. Ameddig a képviselő urak nem jönnek ülésezni, addig az összeget nem lehet költségvetésbe foglalni, s a tanügyi alkalmazottak nem jutnak fizetésükhöz. Én a jövő hétre is összehívom a tanácsot, s ha lesz kinek, előterjesztem a határozattervezetet. Nekem ez a kötelességem" — nyilatkozta Nagy István.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2008-12-11: Közélet - Pálmai Tamás:

Békési levelek: Mérleg (Kis magyar szám-tan)

Az épp szolgálatos, kis krampusznyi ördögöcske folyamatosan suttogja a meg-megingó emberfia fülébe: ,,Miért csinálod? Miért strapálod magad? Miért rövidíted meg saját életedet? Miért vállalsz felelősséget másokért, közösségedért, családodért? Úgysem foglalkoznak veled, éld az életed, úgyis elfelejtik, amit tettél!
2008-12-11: Közélet - Farkas Réka:

Nem etnikai, politikai döntés (Ellenzékbe az RMDSZ-szel)

Nem etnikai okokból döntött az SZDP, hogy feltételként szabja az RMDSZ kormányzatból való kimaradását — jelentette be Horia Grama képviselő, a párt megyei elnöke, aki jelen volt az SZDP országos végrehajtó tanácsának ülésén, amikor így határoztak. ,,Politikai kérdésről van szó. Egyrészt, egy majdnem hetvenszázalékos koalícióban nincs szükség az RMDSZ-re, a demokratikus parlament működése szempontjából is jobb, ha van ellenzék. Ugyanakkor az RMDSZ négy évig kormányon volt, politikai szempontból normális a váltás, az ellenzékbe vonulás." Horia Grama kiemelte, megdöbbenti, mennyire eltűnt a büszkeség az RMDSZ vezetőiből, a hatalomért képesek bármilyen megalázkodásra, pedig eddigi ,,játékaik" politikai szempontból erkölcstelenek. Felidézte az RMDSZ-esek árulásait: a választások után mindenki úgy tudta, és ezt Călin Popescu Tăriceanu is megerősítette, hogy a liberálisokkal közösen, ,,csomagban" tárgyalnak az esetleges koalíciós részvételről.