Elfogadásra várnak a nemzeti agrárstratégiai tervek

2022. augusztus 9., kedd, Gazdakör

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében július 22-én Tusnádon az Agro-kultúra sátorban a Zöld megállapodásról tartott nyílt beszélgetésen szó esett a 2023 és 2027 közötti nemzeti agrárstratégiákról is. Így nevezik most a vidékfejlesztési programokat.

Nagy István magyar agrárminiszter elmondása szerint a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és emberemlékezet óta nem látott aszály kihívások elé állította a magyar mezőgazdaságot, de próbálnak mindent megtenni, hogy mérsékeljék a gazdákat ért károkat. Mára ténylegessé vált az általános felmelegedés, és az aszály valós veszélyt jelent. Amíg eddig öt-tíz évenként volt egy aszályos év, ma azzal kell számolni, hogy minden második esztendő ilyen lesz – jelentette ki.

Magyarország az uniónak elküldött stratégiai tervet úgy állította össze, hogy figyelembe vették a változó természeti körülményeket és a mezőgazdaságot hátrányosan érintő feltételek megjelenését. Remélik, hogy a garanciaalapból és a vidékfejlesztési alapból jövő uniós források segítségével képesek lesznek tovább fokozni a versenyképesség növekedését, és hogy a megvalósulandó beruházások és korszerűsítések az új fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontoknak is megfelelnek majd. Nagy István miniszter szerint augusztus végére elfogadásra kerülhet a magyarországi stratégiai terv, és így lesz idejük felkészíteni a gazdákat az új kihívásokra és az új szabályozások betartására.

Barabási Antal Szabolcs, a romániai mezőgazdasági minisztérium államtitkára a hazai agrárstratégiai tervről elmondta, hogy márciusban, késéssel küldték el azt jóváhagyás végett Brüsszelbe. Az unió mezőgazdasági szakbizottsága nemrég nem kevesebb, mint 370 pontban kért felvilágosítást, magyarázatot és esetleges változtatást. A mezőgazdasági minisztérium erre válaszolt, és várják, hogy kielégítő-e a válasz, vagy további magyarázatot, változtatást igényelnek.

Információink szerint például az unió kifogásolta, hogy nem támogatnák eléggé a kis gazdaságokat. Az új stratégiai terv nem tartalmaz számukra pályázati lehetőséget, a kisgazdaságok 15 000 eurós támogatása már nem szerepel a pályázható intézkedések között. A minisztériumi válaszban nem utalnak arra, hogy ezt újra bevezetnék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2022-08-09: Magazin - :

Egyre gyakoribb a hőség és a szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93–95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére – hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegy­etem Meteo­rológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkében, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.
2022-08-09: Gazdakör - :

Pénzszerzési lehetőség a szövetkezeteknek is

A megyei vidékfejlesztési hivatal tájékoztatása szerint a múlt hét végéig országszinten mindössze négy termelői csoport tett le pályázatot támogatásra, összesen 1,4 millió euró értékben. A megyéből még nem próbálkozott senki. A pályázatokat október 18-áig várják, a keretösszeg 15,4 millió euró.