Pénzszerzési lehetőség a szövetkezeteknek is

2022. augusztus 9., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivatal tájékoztatása szerint a múlt hét végéig országszinten mindössze négy termelői csoport tett le pályázatot támogatásra, összesen 1,4 millió euró értékben. A megyéből még nem próbálkozott senki. A pályázatokat október 18-áig várják, a keretösszeg 15,4 millió euró.

A megyei vidékfejlesztési hivatal szakemberei szerint a termelői csoportok támogatása nagyon jó lehetőség lenne a megyében megalakult 38 szövetkezet számára is, akik a 4.1-es, Gazdaságok korszerűsítése intézkedésnél sikeresen pályáztak. A törvényes rendelkezések értelmében igényelhetik a termelői csoport elismervényt a mezőgazdasági cégek, szakmai egyesületek és alapítványok, a mezőgazdasági társasok és szövetkezetek. A kétfelé pályázás nem zárja ki egymást, tehát lehet a termelői csoportok támogatására is pályázni a 9.1-es alapból.

A vidékfejlesztési szakemberek remélik, hogy az októberi határidőig több szövetkezet is él a lehetőséggel, és az elismervény megszerzése után elkészíti a viszonylag egyszerű pályázatot.

A mezőgazdasági minisztérium által kiadott termelőicsoport-elismerési igazolás elég rövid idő alatt megszerezhető. Első lépésben a megyei mezőgazdasági igazgatóságon kell jelentkezni (Sepsiszentgyörgyön a vasúton túl, a Termés utcában), ahol felvilágosítást adnak, milyen iratokra van szükség, majd az összeállított dossziét az igazgatóság elküldi a minisztériumba. A termelői csoport elismerhető a mezei nagykultúrákban, a zöldségtermesztésben és az állattenyésztésben is.

Kozma Béla megyei mezőgazdasági igazgatótól megtudtuk, hogy eddig több szövetkezet és közbirtokosság is érdeklődött a hivatalnál az elismerés lépéseiről és a szükséges dokumentumokról, de egyelőre még senki sem tette le a teljes dossziét.

A pályázat nem önrészes, a támogatás évente legtöbb 100 000 euró, amelyet öt éven keresztül kap a sikeresen pályázó termelői csoport. Az elnyerhető támogatás eladásfüggő, első évben a közösen eladott termények, termékek értékének 10 százaléka igényelhető, a második évben az eladási érték 8, majd a következő években 6, 5, illetve 4 százaléka.

A pályázati tájékoztató tanulmányozható a vidékfejlesztési ügynökség honlapján (www.afir.info) a Termelői csoportok megalakulásának és működésének támogatása nevű pályázat leírásánál (9.1-es számú intézkedés).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2022-08-09: Gazdakör - Incze Péter:

Elfogadásra várnak a nemzeti agrárstratégiai tervek

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében július 22-én Tusnádon az Agro-kultúra sátorban a Zöld megállapodásról tartott nyílt beszélgetésen szó esett a 2023 és 2027 közötti nemzeti agrárstratégiákról is. Így nevezik most a vidékfejlesztési programokat.
2022-08-09: Gazdakör - :

Újra lehet pályázni biztosítási összegek megtérítésére (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy mától újra lehet pályázni a 17.1-es intézkedés keretében a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg 70 százalékának a megtérítésére. Nagyon sokan várták már a megyéből a pályázat meghirdetését, az aszályos év miatt számos gazdálkodó kötött szerződést valamely biztosítótársasággal.