VidékfejlesztésÚjra lehet pályázni biztosítási összegek megtérítésére

2022. augusztus 9., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy mától újra lehet pályázni a 17.1-es intézkedés keretében a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg 70 százalékának a megtérítésére. Nagyon sokan várták már a megyéből a pályázat meghirdetését, az aszályos év miatt számos gazdálkodó kötött szerződést valamely biztosítótársasággal.

A pályázatokat mától december 16-ig lehet letenni, illetve feltölteni a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) számítógépes rendszerébe. A kiírás szerint a támogatás keretösszege 15,26 millió euró. Azok pályázhatnak, akik a 2021 őszén vagy az idei év tavaszán elvetett kultúrákra biztosítást kötöttek.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint országszinten mintegy 2 millió hektár megművelt területet biztosítanak be évente a károk ellen, ami a művelt terület 23–24 százalékát teszi ki.

Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti a pályázónak. Az igényelhető támogatás a biztosítótársaságnak kifizetett összeg 70 százalékát teszi ki, a pályázó gazdaság méretétől függetlenül.

A feltételrendszer szerint a pályázónak valamelyik biztosítótársaságnál a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve állatait be kell biztosítania szárazság, forróság, árvíz, jég, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növényi és az intézkedés leírásánál szereplő mellékletben felsorolt állatbetegségek okozta károk esetére.

Az intézkedésre pályázhatnak magánszemélyek és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt, kivéve a szőlőtermesztőket. Feltétel, hogy a pályázó 18 éven felüli, aktív mezőgazdász legyen, rendelkezzék biztosítási szerződéssel, és a bebiztosított kultúra egész területe szerepeljen a szerződésben. Az igénylőnek az őszi, tavaszi kultúrákra, ültetvényre a szerződésben a fentebb említett károkozók legalább egyikére kell szerződést kötnie. A növényter­mesztésben a támogatás csak a megfelelő kultúrákra kötött biztosítások esetében kifizethető (tavaszi vagy őszi kultúrák), és a szerződésnek érvényesnek kell lennie egészen a betakarításig, vagyis egy gazdasági évre. Azon növényi kultúráknál, amelyeket többször betakarítanak egy év alatt (pl. többszöri kaszálás), a biztosítási szerződés minden egyes betakarításra érvényes kell hogy legyen.

Az elkészített pályázatokat online kell letenni, feltötve azt az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A pályázati eligazító, az üzleti terv kitöltendő modellje és a csatolandó igazolások, dokumentumok listája megtalálható az ügynökség honlapján (www.afir.info) az intézkedés le­írásánál, az Investiții PNDR – 17.1-es alpontnál).

Az is újdonság idén, hogy egy szerződésre több növénykultúra biztosítási szerződését is fel lehet vezetni, természetesen betartva az alapfeltételt, hogy valamely kultúrából az összes terület legyen bebiztosítva (vagyis a részleges biztosítás nem elfogadható). Így egyetlen pályázatban több biztosított növénykultúrára is lehet kérni a támogatást.

Az ügynökség számítógépes rendszere a december 16-i határidő lejárta előtt leállhat (nem engedi további pályázatok feltöltését) abban az esetben, ha a 15,26 milliós keretösszeg hamarabb elfogy.

Eddig az előző évek kiírásai keretében általában évente 20–30 mezőgazdasági vállalkozás vagy fizikai személy igényelte a támogatást a megyéből, viszont a vidékfejlesztési szakemberek szerint most jóval nagyobb lesz az igénylők száma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 799
szavazógép
2022-08-09: Gazdakör - :

Pénzszerzési lehetőség a szövetkezeteknek is

A megyei vidékfejlesztési hivatal tájékoztatása szerint a múlt hét végéig országszinten mindössze négy termelői csoport tett le pályázatot támogatásra, összesen 1,4 millió euró értékben. A megyéből még nem próbálkozott senki. A pályázatokat október 18-áig várják, a keretösszeg 15,4 millió euró.
2022-08-09: Életutak - Hecser László:

Ausztráliában is erdélyi alkotó maradt (Történeteket mesélt, képeket teremtett – beszélgetés Demián József filmrendezővel és operatőrrel)

Demián József rendezővel és operatőrrel nemrég Sepsiszentgyörgyön az Éjjeli őrjárat című filmje bemutatója alkalmával találkoztunk. És ha már megadatott, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek román filmgyártásának egyik meghatározó alakjával hosszabban beszélgethettünk, igyekeztünk feleleveníteni mindazt, amit a nyolc évtizedes élet és bő fél évszázados rendkívüli pályafutás legfontosabb állomásainak lehet nevezni. Felidéztük fiatalságának nagyváradi éveit, a bukaresti Színház és Filmművészeti Főiskolán szerzett élményeket, szóltunk a múlt rendszer filmkészítési nehézségeiről – a filmet ideológiai szempontból figyelő elvtársakról, az újravágások elrendeléséről, az általuk szükségesnek mondott kiegészítő jelenetek forgatását sürgető rendelkezésekről – és az ilyen körülmények közt is elért szakmai és közönségsikerről.