Inog a koalíció?

2022. augusztus 9., kedd, Belföld

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két vezető politikusa is kénytelen volt reagálni egyik kollégájuk szavaira: a PNL iaşi-i szervezetének vezetője, Alexandru Muraru vasárnap úgy nyilatkozott, előfordulhat, hogy mégsem történik meg a miniszterelnök-csere 2023 májusában, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis beleegyezhet abba, hogy továbbra is Nicolae Ciucă maradjon a kormányfő. A PNL szóvivője és a szenátus ügyvivő elnöke is arról biztosította a PSD-t, hogy a liberálisok betartják a koalíciós egyezséget.

A PNL tiszteletben tartja a koalíciós megállapodást, amelynek a kormányfői tisztség rotációs elven alapuló betöltése is része, így nem számol más lehetőséggel – közölte tegnap az alakulat szóvivője, Ionuţ Stroe, hozzátéve, hogy jelenleg a párton belül „nincs más hipotézis”, mint a koalíciós egyezménybe foglalt miniszterelnök-csere gyakorlatba ültetése. Ionuţ Stroe leszögezte, az ehhez hasonló fontosságú témák esetében mindig koalíciós egyeztetések előzik meg a nyilatkozatokat. „Nehéz időszakon megy át az ország, amikor felelősen és komolyan kell kezelni a kormányzást” – jelentette ki.

Hasonlóképp nyilatkozott tegnap Alina Gorghiu, a szenátus ügyvivő elnöke is, kijelentve: iași-i kollégája nyilatkozatát nem kívánja kommentálni, „azt azonban tudni kell, hogy a PNL nagyon komoly párt, és a koalíció létrehozásakor tudatában voltunk annak, hogy milyen menetrendhez kell tartanunk magunkat” – hangsúlyozta Gorghiu. Hozzátette, a koalíciós megállapodás egyértelműen előírja, hogy 2023 májusának végén megtörténik a miniszterelnök-csere, és néhány miniszteri tisztséget is felcserél egymás között a PSD és a PNL. Megkérdezték tőle az újságírók azt is, hogy az ilyen jellegű nyilatkozatok kiváltotta elégedetlenség okot szolgáltathat-e a koalíció esetleges felbomlására. Gorghiu leszögezte, ilyen helyzetekben „nem egészséges a pillanat hevében reagálni”, a koalíciós megbeszéléseken elhangzottakat, a pártelnök és a párt hivatalos állásfoglalásait kell mérvadónak tekintenie a PSD-nek, „nem kellene energiát pazarolnia arra, hogy reagál minden liberális párti politikus nyilatkozatára”.

Az újságírók Alexandru Muraru nyilatkozatára reagáltatták Alexandru Rafilát, a PSD egészségügyi miniszterét is, aki kifejtette, Nicolae Ciucăt komoly, szavatartó embernek ismeri, ezért kétli, hogy a miniszterelnök – akár egy személyes tanácsadója sugallatára – vonakodna átadni a kormányfői tisztséget a PSD-nek. Rafila a liberális politikus felvetése kapcsán kifejtette: a világjárvány, az ukrajnai háború és az energiadrágulás okozta válság kezelése stabil kormányzást igényel. „Szerintem ennek a stabilitásnak éppen a megbízhatóság, a kötelezettségvállalások teljesítése a feltétele (...). A felelős magatartás a vállalások teljesítését jelenti” – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 799
szavazógép
2022-08-09: Életutak - Hecser László:

Ausztráliában is erdélyi alkotó maradt (Történeteket mesélt, képeket teremtett – beszélgetés Demián József filmrendezővel és operatőrrel)

Demián József rendezővel és operatőrrel nemrég Sepsiszentgyörgyön az Éjjeli őrjárat című filmje bemutatója alkalmával találkoztunk. És ha már megadatott, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek román filmgyártásának egyik meghatározó alakjával hosszabban beszélgethettünk, igyekeztünk feleleveníteni mindazt, amit a nyolc évtizedes élet és bő fél évszázados rendkívüli pályafutás legfontosabb állomásainak lehet nevezni. Felidéztük fiatalságának nagyváradi éveit, a bukaresti Színház és Filmművészeti Főiskolán szerzett élményeket, szóltunk a múlt rendszer filmkészítési nehézségeiről – a filmet ideológiai szempontból figyelő elvtársakról, az újravágások elrendeléséről, az általuk szükségesnek mondott kiegészítő jelenetek forgatását sürgető rendelkezésekről – és az ilyen körülmények közt is elért szakmai és közönségsikerről.
2022-08-09: Belföld - :

Csökken az új esetek száma (Koronavírus)

Egy hét alatt körülbelül 5000-rel csökkent a heti szinten regisztrált új koronavírusos megbetegedések száma, és míg két héttel korábban az új esetek napi átlaga 8400-ra volt tehető, addig a múlt héten a napi átlag 7400 körüli volt – közölte tegnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia folytatódik, és az elkövetkező hetekben is csökkenni fognak az esetszámok.