KoronavírusCsökken az új esetek száma

2022. augusztus 9., kedd, Belföld

Egy hét alatt körülbelül 5000-rel csökkent a heti szinten regisztrált új koronavírusos megbetegedések száma, és míg két héttel korábban az új esetek napi átlaga 8400-ra volt tehető, addig a múlt héten a napi átlag 7400 körüli volt – közölte tegnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia folytatódik, és az elkövetkező hetekben is csökkenni fognak az esetszámok.

Rafila szerint nem lehet „rendkívül pontos” előrejelzéseket tenni a koronavírusos esetek helyzetéről. „Még nem lehet tudni, hogy mi lesz a tendencia a következő időszakban. Nem tudunk rendkívül biztos előrejelzéseket tenni, de a tendencia egyértelműen csökkenő, és ennek örülünk, mert így nem válnak túlzsúfolttá a kórházak” – fűzte hozzá a miniszter.

Ami az új megbetegedések számát illeti, vasárnap 4689 új esetet igazoltak Romániában, 1171-gyel többet, mint egy nappal korábban – közölte az egészségügyi minisztérium. Az új megbetegedések közül 905 esetben újrafertőződést mutattak ki. A legtöbb új esetet Bukarestből (577) jelentették, de magas az esetszám Hunyad (374), Kolozs (330) és Brassó (278) megyében is. A 14 nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve Bukarestben a legnagyobb: 9,77 ezrelék. A fővárost a következő megyék követik fertőzöttségi ráta szempontjából: Szeben – 7,47, Ilfov – 7,37 és Brassó – 6,64 ezrelék. Az országos mutató 4,22 ezrelék.

Mindezek ellenére a kórházak nem zsúfoltak: vasárnap 4299 személyt kezeltek kórházban COVID-19-cel, 305-tel többet, mint előző nap, intenzív terápiás ellátásra 274 beteg szorult, közülük 238-an oltatlanok. A kórházban kezelt koronavírusos páciensek között 657 kiskorú van, közülük hármat intenzív terápián ápolnak. Ugyanazon a napon 14 koronavírussal diagnosztizált személy hunyt el, hat áldozat a 70 és 79 év közötti korosztályhoz tartozott, nyolcnak az életkora meghaladta a 80 évet. Mindannyian más betegségekben is szenvedtek, és hárman be voltak oltva COVID-19 ellen. Ezzel 66 193-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2022-08-09: Belföld - :

Inog a koalíció?

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két vezető politikusa is kénytelen volt reagálni egyik kollégájuk szavaira: a PNL iaşi-i szervezetének vezetője, Alexandru Muraru vasárnap úgy nyilatkozott, előfordulhat, hogy mégsem történik meg a miniszterelnök-csere 2023 májusában, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis beleegyezhet abba, hogy továbbra is Nicolae Ciucă maradjon a kormányfő. A PNL szóvivője és a szenátus ügyvivő elnöke is arról biztosította a PSD-t, hogy a liberálisok betartják a koalíciós egyezséget.
2022-08-09: Belföld - :

Hírsaláta

FELELŐTLEN TURISTÁK. A nyári turistaidény kezdete óta a Hargita megyei hegyimentők több mint 150 esetben avatkoztak be, hogy segítsenek a hegyi túraösvényeken bajba jutott turistákon.