Kevés lesz a méz

2022. augusztus 9., kedd, Belföld

Az idei romániai méztermés jóval elmarad a korábbi évek átlagától, alig éri el a 12–13 ezer tonnát – közölte Ioan Fetea, a romániai méhtenyésztők egyesületének elnöke.

A szakember elmondta, hogy 2015 számított a legjobb évnek, amikor 32 ezer tonna mézet pergettek Romániában. Az idei várható 12–13 ezer tonna nem haladja meg a többéves átlag 45 százalékát. Becslése szerint a méhészek kiadásai 40 százalékkal nőnek, ami tükröződni fog a méz árában. Arra panaszkodott, hogy idén Románia kevés mézet exportál, a belföldi piacon pedig nem növelhetik az árat, mert van még készleten az előző évek terméseiből, ráadásul az egyesület elnöke szerint Ukrajnából és Dél-Amerikából ellenőrizetlenül érkezik a hamisított méz. Románia átlagban 22 ezer tonna mézet állít elő évente, amivel a negyedik legnagyobb termelő Európában. A statisztikák szerint 40 ezer nyilvántartott méhész van, akik 1,47 millió méhcsaládot tartanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2022-08-09: Belföld - :

Újabb majomhimlős esetek

Kilenc majomhimlős esetet azonosítottak az elmúlt héten Romániában, ezzel harmincra emelkedett a majomhimlős esetek száma az országban.
2022-08-09: Világfigyelő - :

Megkezdődött a Szabadkai Nyári Akadémia

A pedagógusoknak a nemzetpolitikában betöltött szerepét méltatta és a jövőbe vetett hit optimizmusára biztatott tegnap reggel Szabadkán Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 26. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitóján elmondott beszédében.