Megkezdődött a Szabadkai Nyári Akadémia

2022. augusztus 9., kedd, Világfigyelő

A pedagógusoknak a nemzetpolitikában betöltött szerepét méltatta és a jövőbe vetett hit optimizmusára biztatott tegnap reggel Szabadkán Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 26. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitóján elmondott beszédében.

Szilágyi Péter kiemelte, a szabadkai pedagógus-továbbképzés jól példázza azt az együttműködést, amelyet a magyar kormány a nemzetpolitika világában elgondolt, azt az üzenetet közvetíti, hogy az országokat a határok ugyan elválaszthatják, de a nemzet egysége képes az így keletkező távolságokon is felülemelkedni.

Hangsúlyozta: a magyar kormány nemzetpolitikájában arra törekszik, hogy áthidalják a nehézségeket és cselekvően összefogjanak, hogy megőrizzék kultúránkat, nyelvünket és közösségeinket. Ezekből a törekvésekből a pedagógusok is kiveszik a részüket, hiszen kultúrát, nyelvet és közösséget őriznek, sőt, építenek – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter az 1930-as és 1940-es évek híres pedagógusának, Karácsony Sándornak a szavait idézve azt mondta: „a pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa”. A szabadkai városházán elmondott beszédében leszögezte, a magyar kormány a külhoni közösségekkel való együttműködést az egyik legfontosabb értéknek tartja, és a kialakuló nehéz időszak ellenére is ragaszkodik hozzá.

A 26. Szabadkai Nyári Akadémiát augusztus 8–11. között tartják Lehetőségek és módszerek az oktatásban címmel óvodapedagógusok, osztálytanítók, általános és középiskolai tanárok részére. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által hagyományosan augusztus elejére szervezett továbbképzésre a Kárpát-medence minden pontjáról érkeznek magyar pedagógusok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 805
szavazógép
2022-08-09: Belföld - :

Kevés lesz a méz

Az idei romániai méztermés jóval elmarad a korábbi évek átlagától, alig éri el a 12–13 ezer tonnát – közölte Ioan Fetea, a romániai méhtenyésztők egyesületének elnöke.
2022-08-09: Világfigyelő - :

Tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, ezzel a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért.