Mi, hol, mikor

2008. december 17., szerda, Mi, hol, mikor?
Zene

* Zorkóczy Zenóbia Kit szeretnek a nők című vidám zenés műsorát ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Pé­ter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében mutatja be.

* A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola tanulói és tanárai ma 17 órától karácsonyváró koncertet adnak a Vigadó nagytermében. A belépés ingyenes.

* A Sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola Lakatos Béla által vezetett könnyűzenekara ma 17 órától, a Gödri Ferenc Általános Iskolában karácsonyi műsort tart.

* A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium karácsonyi műsorát ma 18 órától az evangélikus templomban, csütörtökön 18 órától a Vártemplomban mutatja be.

Színház

Sebestyén Melinda, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésznője csütörtökön 19 órától a kamarateremben mutatja be Párjavesztett ― székely népballadák című egyéni műsorát. Művészeti tanácsadó: Török Viola, zene: Hána László.

Bábszínház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozata csütörtökön 11 órától a stúdióteremben adja elő Betlehem című produkcióját.

Könyvbemutató

* Fekete Vince Udvartér című, tárcanovella-kötetét ma 18 órakor a kézdiszentkereszti községháza gyűléstermében, csütörtökön 17 órától a kézdiszentléleki Kemény Zsigmond Könyvtárban mutatják be. A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.

* Kovásznán a városi művelődési ház zsebtermében ma 18 órától a Tortoma Kiadó bemutatja Kisgyörgy Zoltán Háromszéki vártúrakalauz című könyvét.

Röviden

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Tőkés Zsolt és Keresztes Edit mezőségi táncokat tanít. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Karácsonyi találkozó. Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly Iskolaközpont dísztermében ma 17 órától tartják a pránanadisok karácsonyi találkozóját. Meghívott: Újlaky Gy. Tibor pránanadi-nagymester.

Jubileumi madárkarácsony. A sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor Napközi Otthonban csütörtökön 11 órától tartják a tizedik, jubileumi madárkarácsonyt. A gyermekek nem csak a kis szárnyasokról gondoskodnak, hanem verssel, dallal teszik emlékezetessé ezt az évvégi ünnepet. (L.)

Megnyílt a korcsolyapálya. Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Iorga út és az Ág utca közötti játszótéren megnyílt a korcsolyapálya. Nyitva hétköznap 15―22, hétvégeken, vakációban és munkaszüneti napokon 10―22 óráig, 15 és 16 óra között egyórás takarítási szünettel. A belépőjegy ára decemberben 2 lej gyermekeknek, 4 lej felnőtteknek.

Cipősdoboznyi szeretet. December 18-ig lehet eljuttatni a legközelebbi református egyházközséghez a rászoruló gyermekeknek szánt ajándékcsomagokat. További információkkal Balázs Attila programfelelős szolgál, telefon: 0740 239 998, e-mail: info@ciposdoboznyiszeretet.ro.

Ajurvéda-tanfolyam. Az ősi indiai orvoslás tudományával ismerkedhetnek az érdeklődők Sepsiszentgyörgyön. Tanfolyam-nyitó előadás csütörtökön 17.30 órától a Míves Házban. A belépés ingyenes. Telefon: 0744 125 966. Az órákat szombatonként 11 órától tartják majd a Szakszervezetek Háza 11-es termében.

Fogadóóra. Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsra szorulókat. A tanácsadás ingyenes.

Osztják a jegyeket. A háborús veteránok országos egyesületének helyi kirendeltségére (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 14. szám) megérkeztek a 2009-re érvényes vonat- és buszjegyek, amelyeket hétfőn és csütörtökön a szokásos ügyfélfogadási idő alatt lehet kivenni. Felhívják a figyelmet, hogy esedékes a kötelező tagsági díj kifizetése is. Aki ezt elmulasztja, azt a törvény alapján megfoszthatják a járandóságától.

Áramszünet. Előpatakon és Hetében péntekig naponta 8―16, Kovásznán a Gábor Áron utcában péntekig naponta 9―14, Szárazajtán ma és holnap 8―15, Kovásznán csütörtökön és pénteken 9―14 óráig a Gábor Áron utcában a Kriza János utca sarkáig, a Kálvin utcában, a Ştefan cel Mare útnak az Alsópáva utca sarkától a Hősök teréig tartó szakaszán, a Székely, Kovásznai, Butykák és Havadtői utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes és a Százlábú Gyermek Néptáncegyüttes csütörtökön 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében mutatja be Fény születik című, közös karácsonyi műsorát.

Kék fény

Besurranó. Vasárnap telefonált a rendőrségre egy 82 éves kilyéni lakos, hogy szombaton este ismeretlenek a fürdőszoba-ablakon bemásztak a lakásába, és elvittek 650 lejt meg egy karórát, mintegy 850 lejes kárt okozva. A helyszínelők elsősorban megállapították, hogy a kapu és az ablak is nyitva volt, a besurranó minden nehézség nélkül bejuthatott. A rögzített nyomok alapján azonosították V. Sándort (28), akit több lopással is gyanúsítanak, többek között egy szeptember végi sepsiszentgyörgyi betöréssel. A lopott holmit megtalálták nála, most nyomozás indult korábbi bűncselekményeinek feltárására.

Letartóztatás. Vasárnap az ozsdolai és a kézdivásárhelyi rendőrök közös akció során nemzetközileg körözött személyt azonosítottak és tartóztattak le. Sz. Imre (35) ozsdolai lakost azért keresték, mert elmenekült erdészeti bűncselekményért kirótt öt év hat hónapos börtönbüntetésének letöltése elől. (Rendőrségi tájékoztató)

Sakk

Az múlt hét végén Zabolán tizenhét versenyző részvételével sakkversenyre került sor, amelyet a csernátoni Bakk Attila nyert meg. A viadal dobogósai: 1. Bakk Attila 9 pont, 2. László Attila (Kézdivásárhely) 7 pont, 3. Fejér Zsolt (Zabola), Földes Zoltán (Zágon) 6—6 pont. December 21-én, vasárnap 9.30 órától Kertész Kupát rendeznek Zágonban.

Karácsony Kupa

2008. december 20-án 10 órától Karácsony Kupa címmel úszóversenyre kerül sor a sepsiszentgyörgyi fedett uszodában az alábbi korosztályokban és számokban: 2002—2003 (óvodások): tutajverseny — 25 m; 2000—2001: gyors- és hátúszás — 25 m; 1998—1999: gyors- és hátúszás — 25 m; 1996—1997: gyors-, hát-, mell- és pillangóúszás — 50 m; 1994—1995: gyors-, hát-, mell- és pillangóúszás — 50 m; 1992—1993: gyors-, hát-, mell- és pillangóúszás — 50 m; 1990—1991: gyors-, hát-, mell- és pillangóúszás —50 m. A versenyzők belépése és részvétele ingyenes. A győzteseket díjazzák. Nevezni Popa Sándor tanárnál lehet december 18-án 20 óráig a 0721 310 454-es telefonon.

Mind a 235 doppingteszt negatív

Mind a 235, előre be nem jelentett doppingteszt, amelyet a labdarúgó Bajnokok Ligája csapatainál végeztek el, negatív eredményt hozott. Ezt az európai szövetség (UEFA) jelentette be. A vizsgálatok huszonnégy csapat játékosait érintették a főtáblára jutott 32-ből, s a tesztek nagy részénél az EPO nevű vérdoppingra is kiterjedő elemzést végeztek. Az UEFA azt is közölte, hogy a nyolcaddöntőben érdekelt együtteseknél folytatja az ellenőrzést.

Ribéry az ősz legjobbja

A Kicker német sportmagazin osztályzatai alapján Franck Ribéry, a Bayern München francia középpályása lett az őszi szezon legjobb játékosa a német labdarúgó-bajnokságban, legjobb magyarként Dárdai Pál a 75. Érdekesség, hogy az első tízbe öt játékost ad az újonc Hoffenheim csapat, amely vezeti a tabellát. Hajnal Tamás a 89., Huszti Szabolcs pedig a 184. a 217 fős listán, amelyen egyetlenegy román futballista sem szerepel.

Angolai tesztpilóta a Williamsnál?

Angolai tesztpilótája lehet a Forma—1-es Williams-csapatnak. Afrikai médiainformációk szerint a 26 éves Raphael Teixeira januártól kezdi a gyakorlásokat az istállónál. Édesapja, egyben menedzsere, Jorge Teixeira megerősítette az értesülést, és azt mondta: reményei szerint fia — első angolaiként — hamarosan egy futamon is bemutatkozhat. Raphael Teixeira nyolc éve Portugáliában kezdte pályafutását gokartosként, jelenleg pedig a Formula—3000-es sorozatban versenyez a Williams színeiben.

A Suzuki nem indul jövőre a rali-vb-n

A globális gazdasági válság miatt a Suzuki nem vesz részt a jövő évi rali-világbajnokság küzdelmeiben. A döntés nem meglepő, figyelembe véve, hogy amúgy sem sorakoztak a sikerek. A csapat hat alakulat versenyében az ötödik helyen végzett idén, pilótái egyik versenyen sem kerültek az első három közé: a svéd Per-Gunnar Andersson a 12., a finn Toni Gardemeister pedig a 13. helyen zárt összesítésben. Az AFP szerint a Suzuki eddig sem biztosította a szükséges költségvetést az SX4 versenyképessé tételéhez. A japán cég azért vonul ki egy időre a WRC-ből, mert úgy ítéli meg, hogy elhúzódó recesszióra lehet számítani, ebben a helyzetben pedig elsősorban az alapvető üzleti tevékenységére igyekszik összpontosítani. Tíz napja egy másik japán autógyártó, a Honda jelentette be, hogy kiszáll a Forma—1-ből.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-16: Magazin - x:

Géppisztolyt kapott a nagymama

Nagy-Britanniában géppisztolyt kapott egy nagymama, ám nem a Mikulástól, még csak nem is családjától a születésnapjára, hanem a postától — tévedésből.
2008-12-17: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédmama, rokon és jó szomszéd, a zaláni
NAGY SÁNDORNÉ IRÉN
83 éves korában elhunyt.
Temetése 2008. december 18-án 14 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4215567