Természetes és ehető díszek

2008. december 18., csütörtök, Család

Mézes puszedli

3 tojást, 10 dkg cukrot, 35 dkg mézet, 5 dkg margarint habosra kikeverünk, és 70 dkg lisztet fokozatosan hozzáadunk, végül egy csapott kávéskanál szódabikarbónát belekeverünk, és mézeskalács fűszerkeverékkel vagy fahéjjal, citromhéjreszelékkel is ízesíthetjük. Liszttel meghintett gyúródeszkán 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és süteményformákkal kiszaggatjuk.

Még sütés előtt készítsünk lyukat rajta, amibe majd befűzzük a szalagot, ha karácsonyfadísznek szánjuk. Miután megsült, átszúrhatjuk tűvel is, de így csak cérna vagy damil fér bele, ami könnyen átvágja a süteményt. Sütés előtt díszíthetjük dióval, mogyoróval, mandulával, napraforgómaggal, cukrozott vagy aszalt gyümölcsdarabokkal. Előmelegített sütőben nagyon gyorsan megsül, ám ha megég, keserű lesz. Sütés után még díszíthetjük tojáshabbal. Egy tojás fehérjéből vert habot csipet sóval és két evőkanál porcukorral elkeverünk, majd egy zacskóba töltjük. Ennek a csücskét levágjuk, és ezen keresztül ,,írjuk meg" a süteményt. A habot kis ecsettel is felhordhatjuk, így is hamar megszárad. Levegőtől elzárt dobozban a mézes puszedli hetekig eláll. Azonban, ha mégis megszáradna, nedves konyharuhával letakarva pár óra alatt újra megpuhul.

Illatos narancs

Hámozókéssel spirál vagy cikkcakk alakban a narancs tetejéről az alja felé haladva — lehetőleg megszakítás nélkül — hámozzuk, de bármilyen egyedi mintát vájhatunk a héjába — a bonyolultabb mintát akár meg is rajzolhatjuk előre, hiszen később úgyis kivágjuk azt a részt. A megmaradt héjba arányosan elosztva egész szegfűszegeket szurkálunk. Végül egy ajándékdobozhoz hasonlóan keskeny szalaggal átkötjük, a tetején jó szoros masnival, s bárhová fel lehet akasztani az illatozó díszt.

Arany dió fenyőfára

Nagyobb diószemek felső részébe gyufaszálat dugunk — ez nem olyan könnyű, egy kicsit ügyeskedni kell —, a diót aranyszínű temperával befestjük, vagy aranypapírba, fóliába becsomagoljuk. A gyufaszálra cérnából hurkot kötünk akasztónak.

Almakarika

Az almákat mindenestül vékony karikákra szeleteljük, és újságpapíron szétterítve meleg, száraz, szellős helyen hagyjuk megszáradni, megaszalódni. Kistányéron, tálcán, de akár cérnára fűzve is természetes kelléke lehet a karácsonyi hangulatnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-18: Család - x:

Diákkarácsony - Fekete Réka

Szalmadísz, cserépedény, festett pohár, zseb- és falinaptár, gyöngyből fűzött ékszer, gyertya, képeslap, házi mézespogácsa, ajándékdoboz, bekeretezett gyermekrajz és még százféle ötletes ajándék- és dísztárgy lelt gazdára tegnap a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnáziumban rendezett karácsonyi vásárban.
2008-12-18: Család - x:

Cipősdoboznyi szeretet

Ma zárul az Erdélyi Református Egyházkerület Cipősdoboznyi szeretet erdélyi gyermekeknek karácsonyi jótékonysági akciója.