Szolgáltatás és szolgálatTanári szolgáltatás - Jártó Kocsis Edit

2008. december 18., csütörtök, Család

Szokatlan a megnevezés, fura a portéka, de már egy ideje megjelent a piacon, így időszerű róla beszélni. Az előzetes reklám gyorsan elsajátítható, pontos tudásról, jó jegyekről, eredményes vizsgákról biztosította a klienst.

A dolog a gyakorlatban a következőképpen alakult: lehet igényelni magas szintű tudásalapú szolgáltatást és jegyalapút. Vizsgáljuk meg két példán ezeket.

Hühahó Hortenzia tanárnő határozott léptekkel tart az osztály felé, majd belép. A diákok megszeppenve pakolgatják még a munkafüzeteket, és ráhangolódnak az órára. ,,Ma a 2-es számú munkafüzetet, a 3-as számú könyvet és a zöld színű tollat használjuk" — hangzik a pontos utasítás.

A tananyag szakszerűen kerül tálalásra, részletes elemzésre, a magas szintű nyelvhasználatra büszke lenne a tanárnő egyetemi tanára, de a gyerekek zavartan mosolyognak.

Az óra végén ismeret-ellenőrző teszten méri fel a tudást. A füzetbe kerülő leckevázlat, igaz, csak nyolc oldal, de két könyvből kell dokumentálódni a részletekért, na meg elolvasni néhány korabeli kritikát.

A dolog ennyire egyszerű, és ha valaki követi a lépéseket, garantált a siker. A szolgáltatás minőségén még lehet javítani a számítógépen kiegészített információátadással — ha belefér az árába.

Péter kapkodja a fejét, véletlenül a másik munkafüzetet hozta el, de nem is csoda, hiszen este 11-ig olvasta az elemzéshez fűzött kritikákat. Minden kavarog a fejében, és ráadásul a múltkori teszt is ötösre sikerült.

Szülei háborognak, hiszen minden könyvet, munkafüzetet megvettek, számítógép is van otthon. Ők mindent megadtak, a gyereket a legjobb tanárnőhöz adták, akinek tantárgyversenyeken is vannak sikeresen szereplő tanulói, hát hol a hiba? Igaz, ők mindezt sokkal egyszerűbben tanulták, de most modern időket élünk.

Nagymosolyi Nóra tanárnő azt szereti, ha a gyerek mindig boldog, a szülő elégedett, ennek pedig az alapja a jó jegy és a megértés. A tanárnő jelszava: A kliens kívánsága parancs.

A személyes kapcsolatokra fekteti a hangsúlyt, a jó közérzetre. Végighallgatja Jánoska édesanyját, hogy az ő fia milyen szorgalmas, és hogy a mama is milyen jó tanuló volt valaha.

A könyveket, szaklapokat ő maga viszi az iskolába, nehogy otthon felejtse a gyerek. Az igaz, hogy nem olyan sokféle a segédanyag, de az összes gyermeknek elvinni így is elég cipekedés.

Nóra tanárnő mindig dicsér, és nála csak 9—10-es osztályzat létezik. A gyerek örül a sok jó jegynek, a szülő meg a gyerek sikerének. A jegy csak akkor kerül a naplóba, ha a gyereknek jó napja volt, és elfogadhatóan teljesített. Tökéletes a harmónia, azaz mégsem...

Az országos teszten Péterke gyengén szerepelt. Igaz, szegénynek éppen rossz napja volt, de a hiba nem is benne volt, hiszen ő azt hitte, hogy tud, mert a tanárnő mindig jó jegyet adott neki, s így félrevezette a szülőket is...

Zárszámadás: Péter mamája eldöntötte, hogy szolgáltatót változtat, elég volt a sok rossz jegyből, éjjelig tartó tanulásból. Jánoska mamája eldöntötte, elég volt a félretájékoztatásból, iskolát változtat.

Közvélemény-kutatás: milyennek látja a jövő iskolai szolgáltatását?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-18: Család - x:

Cipősdoboznyi szeretet

Ma zárul az Erdélyi Református Egyházkerület Cipősdoboznyi szeretet erdélyi gyermekeknek karácsonyi jótékonysági akciója.
2008-12-18: Sport - x:

Most vagy soha... (Kosárlabda, Európa-kupa)

Ma este az Európa-Kupa legjobb tizenhat csapata közé jutásért játszik a Mikes Kelemen Sepsi BC, amely az olaszországi Cras Basket Taranto vendége lesz.