Újabb zavargások Athénban

2008. december 20., szombat, Világfigyelő

Kiújultak az összecsapások a rendőrség és a tüntetők közt Görögországban, ahol tizenkét napja törtek ki zavargások, miután egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút. A tüntetők csütörtökön a parlament előtt támadtak rá a rohamrendőrökre, és gyújtóbombákat dobtak az épületre.

A demonstrálók megpróbálták ismét felgyújtani Athén központi karácsonyfáját is, amit egyszer már lecseréltek, mert a korábbi zavargásokban leégett. Előzőleg több mint tízezren tüntettek a törvényhozás épületénél, transzparenseikre többek közt azt írták: Le a vér, a szegénység és a privatizáció kormányával! Bár a tüntetések és zavargások a tinédzser halála miatt kezdődtek, hamarosan kormányellenes megmozdulásokká váltak. A tiltakozók azt akarják elérni, hogy a kormány változtasson társadalom- és gazdaságpolitikáján. Időközben több órára teljesen leállt a légi közlekedés az athéni repülőtéren, ahol sztrájkba léptek a légi irányítók. Az ADEDY szakszervezet által szervezett munkabeszüntetésben részt vevők szintén a kormány politikája ellen tiltakoztak, illetve béremelést követeltek. Kosztasz Karamanlisz konzervatív miniszterelnök az egyre nagyobb nyomás ellenére sem hajlandó lemondani, azt azonban elismerte, hogy a tiltakozók néhány követelése mögött valódi problémák állnak. Keddi parlamenti beszédében azt mondta, a fiatalok csalódottságát hosszú idő óta megoldatlan kérdések, például a mindennapos korrupció és a társadalmi igazságtalanságok okozzák. Az illetékes bíróság időközben megkapta a lelőtt fiú ügyében lefolytatott ballisztikai vizsgálat hivatalos eredményét. Az ügyben eljáró bíró magához rendelte a lelőtt fiú ügyvédjét és az emberöléssel megvádolt rendőrt, hogy ismertesse velük a szakértői vizsgálat megállapításait — közölték bírósági források. Az eredményekre közel két hetet kellett várni azután, hogy a fiú életét kioltotta egy rendőri fegyverből származó golyó. A boncolást elvégző orvosszakértők egy héttel ezelőtt közzétett előzetes megállapításai szerint a fiú halálát egy gellert kapott lövedék okozta. A golyó eltorzult formájú volt, ami arra utal, hogy feltehetően valamilyen kemény felületen megpattant, mielőtt a fiú testébe fúródott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-20: Kiscimbora - x:

Megjelent

A Cimbirodalom vendége Lackfi János és P. Buzogány Árpád, Szabó Róbert Csaba és Fekete Vince; a palackban érkező történetek közül Keszeg Vilmos az állatok mítoszát választotta ki, a történetes történelem főszereplője pedig a rádió.
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Nagykorú a MAKOSZ

Múlt hét végén Kolozsváron a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége a Kolozsvári Magyar Diáktanács szervezésében tartotta XV. kongresszusát.