Nagykorú a MAKOSZ

2008. december 20., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Múlt hét végén Kolozsváron a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége a Kolozsvári Magyar Diáktanács szervezésében tartotta XV. kongresszusát.

A rendezvényen száztíz küldött vett részt, így minden megye képviseltetni tudta magát. A kongresszus fő célja a tisztújítás volt, de ezenkívül napirenden szerepelt a részt vevő megyei szervezetek és a MAKOSZ-elnökség beszámolója, az alapszabályzat módosítása, valamint a 2009—2010-es munkaterv.

,,A MAKOSZ nagykorú. Ezt éreztük is az elmúlt évben: nagyon sokat újítottunk, a számos program, megmozdulás, probléma és annak megoldása azt hirdette, azt sugározta mindenki felé, hogy végre nem csak a programszervezéssel foglalkozik az országos szervezet, hanem érdekvédelemmel és a diákok mindenféle gondjával" — nyilatkozta Derzsi Szabolcs, a MAKOSZ tanügyért és diákjogokért felelős leköszönt alelnöke. Ezt példákkal támasztotta alá: aláírásgyűjtés a gyerekpénzért, tanügyitörvény-módosítási javaslat, felvonulás a diákjogokért, OBESSU-kapcsolat. ,,És ami a legjobb, hogy az elnökség tényleg együtt dolgozott, mindenki kivette részét a munkából. A másik, hogy a helyi vagy megyei szervezetek segítettek minket" — tette hozzá Derzsi Szabolcs.

Az alapszabályzat-módosítás következtében többé nincs ügyvezető elnök, de van fizetett főtitkár, aki az adminisztratív ügyeket intézi. A nem adminisztratív jellegű feladatokat az elnökség vállalja fel és osztja el.

Társelnököt is választottunk, meg DUMA- és egy KÖDAK- (Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia) alelnököt, valamint két tanácsost, utóbbiak a régi vezetőségből kerültek ki. Az új alapszabályzat szerint a vezetőség mandátuma két évre szól. Az újonnan megválasztott vezetőség március 15-én veszi át a szervezet irányítását. A vezetőség tagjai: Vetési Imola elnök (Nagyvá­rad), Derzsi Szabolcs társelnök (Székelykeresztúr), Krippán Kinga tagságüggyel és szabad idővel foglalkozó alelnök (Nagyvárad), Borzási Sarolta tanügyért és diákjogokért felelős alelnök (Kolozsvár), Györkös Mányi Csaba külkapcsolatokért felelős alelnök (Kolozsvár), Végh Gergő szórványért felelős alelnök (Kolozsvár), Kisgyörgy Réka DUMA- (diákújságírásért felelős) alelnök (Sepsiszentgyörgy), Fugel Edina KÖDAK-alelnök (Szatmárné­meti), valamint a két tanácsos, Jakab Adorján (Medgyes) és Talpas Botond (Kolozsvár).

Soós Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-20: Világfigyelő - x:

Újabb zavargások Athénban

Kiújultak az összecsapások a rendőrség és a tüntetők közt Görögországban, ahol tizenkét napja törtek ki zavargások, miután egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút. A tüntetők csütörtökön a parlament előtt támadtak rá a rohamrendőrökre, és gyújtóbombákat dobtak az épületre.
2008-12-20: Világfigyelő - x:

Szaúdiak pénzelték a Clinton-alapítványt

Bill Clinton volt amerikai elnök csütörtökön közzétette alapítványa adományozóinak listáját, hogy segítse feleségét, Hillary Clintont, aki külügyminiszter lesz Barack Obama megválasztott elnök kormányában. A listából kiderült: külföldi kormányok és üzletemberek több tízmillió dollárral támogatták a jótékony célú alapítványt, amely az arkansasi Bill Clinton elnöki könyvtárat és a volt elnök jótékonysági tevékenységét finanszírozza.