A harcoktól az igényig

2008. december 20., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A sepsiszentgyörgyi fiatalság, illetve a diákság körében nagyon elterjedt probléma, hogy sokszor nincs, ahová kijárni szórakozni. Az tény és való, hogy van, ahová menni, csak nem valószínű, hogy ez valójában mindenkinek megfelel, vagy mindenki megengedheti magának anyagi szempontból.

Az igazság az, hogy bármilyen településnek — legyen az falu, község vagy város — alapvető alkotóelemét kellene hogy képezze egy vagy több olyan szórakozóhely, amely kielégíti a fiatalság összes óhaját. Sok esetben egy szórakozóhely ad lehetőséget barátok szerzésére, valamint a meglévő kapcsolatok ápolására, hiszen egy ilyen helyen az emberek általában sokkal felszabadultabbak.

Egy átlagos sepsiszentgyörgyi középiskolás diáknak a következő szórakozóhelyek állnak rendelkezésére: Cinema Club, El Passo, Energy Club, Bistro, Szimpla. A Cinema Club meglehetősen híres hely szentgyörgyi viszonylatban, hiszen sok esetben még más városokból is eljönnek ide szórakozni. A probléma ezzel a hellyel az, hogy túlságosan drágaság van, és ha valaki úgy érzi, hogy az nem az ő zenei stílusa, amit ezen a helyen játszanak, akkor inkább ne menjen oda — különböző problémák megelőzése végett. Az El Passo és Energy Club hasonlóak a Cinemához, viszont egy kicsit olcsóbbak, mint az előbbiekben említett bulizóhely. Lehetőség van különböző tevékenységekre, lehet billiárdozni, léghokizni, csocsózni.

A Bisztró, a külsőt leszámítva, legalább tíz éve lényegesen nem változott semmit. Néhanapján sor kerül különböző együttesek fellépésére is, de ez nem segít azon, hogy ne váljék unalmassá. A Szimpla a színvonalához képest drága hely, de talán az egyedüli olyan szórakozóhely, amelynek ablakán élő hangszerek zenéje hallatszik ki, szinte naponta. Sajnos, mint minden hely, egy idő után, ez is unalmassá válik.

Arra a problémára, hogy nincs hová kijárni szórakozni, és hogy több szórakozóhely unalmassá válik, az lenne a megoldás, ha az ifjúság közös erővel, a város vezetőségével közösen létrehozna egy ifjúsági házat. Ez a ház székhelyet biztosítana a különböző ifjúsági szervezeteknek, helyet adna rendezvények megszervezésére, valamint minden hétvégén más-más jellegű bulikat, tevékenységeket lehetne rendezni, figyelembe véve azt, hogy mindenkinek megfeleljen, és senkinek se váljék unalmassá. Sajnos, ez még egyelőre nem tud megvalósulni, mert érezhető egy elég nagy fokú passzivitás az ifjúság részéről, és sajnos, nem fektet elég nagy hangsúlyt erre a problémára a város vezetősége sem.

Pakot Áron

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-20: Közélet - x:

Láncos bottal, csengettyűvel — Szekeres Attila

Színes lámpásokkal, láncos bottal, csengettyűvel s mindenféle zörgővel, kereplővel, receficével, sőt, nagydobbal vonult fel tegnap este a hagyományőrző gyermeksereg Sepsiszentgyörgy központjában. Karácsony tájékán ezt a pogány korban gyökerező magyar népszokásunkat szokta feleleveníteni a Guzsalyas Alapítvány.
2008-12-20: Közélet - x:

Kecskeméti művészek a Képtárban — Mózes László

Az év utolsó tárlata nyílt meg tegnap este a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban. Az adventi kiállításon a Kecskeméti Képzőművészek Közössége mutatkozik be. Teljesen stílszerű — hangoztatta házigazdaként Jánó Mihály —, hogy egy karácsony előtti kiállításon testvérvárosunk művészeinek alkotásai láthatóak.