A stílusoktól a harcokig

2008. december 20., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Stílus? Harc? Ha erről olvasnék, azt hinném, badarság. Hisz mi köze van a stílusnak a harchoz? Van, aki sálat hord, van, aki Adidas márkájú felsőt, van, aki fekete pulóvert. Ugyanígy: van, aki a Szimplában tölti a szabad estéit, van, aki a Cinema Clubban, az Energyben, a Bistróban, a Brx Pubban.

Néhányan a Sugás Áruházból, néhányan a turkálóból ruházkodnak, néhányan Brassóban találnak maguknak való öltözéket. Ebben számomra semmi furcsaság nincs. De mégis, sokakat befolyásol ez véleményük megalkotásában, ami gyakran hevesen történik. Megbélyegezzük egymást, azokat az embereket, akik ugyanabban az iskolában tanulnak, reggel hatkor, esetleg hétkor kelnek, és háromkor végeznek. Azokat az embereket, akik ugyanúgy szeretnek szórakozni, mint mi…

A közbeszéd több fajta becenevet használ manapság: ,,sálasok", avagy művészlelkek, szinemások, avagy digók, és rockerek. Kik ők? Eszményeket hordoznak? Szeretik a szórakozást? Az én szememben nem különbözőek. Mindannyian emberek, fiatalok, diákok. Néhányan türelmetlenek, mások türelmesek, nyugtalanok, érzékenyek, durvák, okosak, buták… A rockerek lázadnak, a sálasok mélyülnek, a szinemások nagyzolnak, buliznak. Mind ugyanaz… Személyenként nincs is gond velük, mindaddig…

De mégis… Odáig jutunk, hogy ellenszenvesen viszonyulunk egymáshoz. Mulatságos, így, kívülről figyelve.

Véleményem nem alaptalan, bátorkodtam megkérdezni diákokat, akik a különböző stílusokat képviselik. Mindenki azt állította, hogy a másik kezdi a vitát. Mint az oviban, mindenki mást hibáztat, mindenki azt állítja, hogy ő a nyitottabb, a türelmesebb, a befogadóbb, vagy esetleg épp őt nem érdekli a dolog. Akkor ez mégis mi? Nem hiszem, hogy csak én látom így, hisz saját bőrömön is tapasztaltam a kisebb szikrákat.

Hát nem lenne a diákságnak ennél nagyobb problémája? Hát gyerekek, itt a karácsony…

Vass Szende

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-20: Közélet - x:

Kecskeméti művészek a Képtárban — Mózes László

Az év utolsó tárlata nyílt meg tegnap este a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban. Az adventi kiállításon a Kecskeméti Képzőművészek Közössége mutatkozik be. Teljesen stílszerű — hangoztatta házigazdaként Jánó Mihály —, hogy egy karácsony előtti kiállításon testvérvárosunk művészeinek alkotásai láthatóak.
2008-12-20: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Bocra futottak

A tizenkilenc éves román demokrácia alatt ilyen felháborodással, ellenszenvhullámmal még nem fogadtak román kormányt, mint most. Már a bal—jobb koalíció felháborított sok-sok embert, ugyanis a durva és egymást lejárató kampány után nehéz elhitetni a szavazókkal, hogy pártfogoltjuk, az a párt, melyben bíztak, melyre voksukat adták, se szó, se beszéd összeáll az ellenféllel. A közelgő általános gazdasági válsággal való riogatás ellenben féket tett a tiltakozni akarók nyelvére, tollára, hisz ha nagy baj közeledik, valóban félre kell tenni minden korábbi előítéletet, ellenségeskedést, s csak a csapás kivédésére, a pusztítás elkerülésére szabad gondolni.